Rata de vaccinare din Țăndărei a crescut la peste 62%, în perioada 7-10 mai, când Ministerul Sănătății, în parteneriat cu UNICEF și OMS, a organizat o campanie de vaccinare și informare de tip “door to door”,  se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

În aceasta perioadă,  la sediul Primarie din Ţăndărei, a funcţionat un centru de informare şi vaccinare. Au fost organizate zilnic informări despre vaccinare, în cadrul cărora specialişti în promovarea sănătăţii  au informat părinţii despre beneficile vaccinarii şi au răspus la intrebările şi nelămuririle părinţilor legate de vaccinare.

Astfel, la centrul de vaccinare s-au prezentat 169  de copii, dintre care 142 au fost vaccinaţi şi alţi 27 au avut contraindicaţie temporara de vaccinare.  Au fost utilizate 233 de doze de vaccin cu care  au fost vaccinaţi copiii conform calendarului naţional de vaccinare, astfel: 127 vaccinuri ROR, 11 vacinuri Hexavalent, 9 vaccinuri antipneumococice şi 86 doze vaccin tetravalent.

„ Am demarat anul trecut aceste campanii împreună cu UNICEF şi OMS, ocazie cu care am fost în mai multe comunităţi vulnerabile care aveau o rată scăzută de vaccinare. Sunt zone sarace, cu oameni simpli şi frumoşi pe care avem datoria să încercăm sa-i educăm, pentru că educaţia poate să îi schimbe. Dupa derularea campanilor de anul trecut, s-a  inregistrat o scădere a cazurilor de rujeolă, de aceea am decis să continuăm. Am cerut şi direcţiilor de sănătate publică să replice acest tip de campanie cu sprijinul  autorităţilor locale, astfel încât să intervenim în cat mai multe comunităţi care au nevoie de sprijin pentru a înţelege necesitatea vaccinarii în beneficiul copiilor lor”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Conform datelor disponibile la DSP Ialomiţa, în Ţăndărei, rata de vaccinare în primul trimestru al anului 2019 a fost de doar 2,3%, în luna martie fiind vaccinat un singur copil dintre cei 611 care necesitau vaccinare, conform Planului Naţional de Vaccinare.

Potrivit datelor oficiale, la medicii de familie figurau 2.876 de minori cu domiciliul în Țăndărei. Însă, în realitate, au fost găsiți în localitate numai 226. Potrivit Ministerului Sănătății, situația apare pentru că foarte mulţi locuitori ai căror copii se afla în evidenţele medicilor de familie sunt plecaţi la muncă în strainătate împreună cu copiii.

Ultimul update: 20 mai 2019

SănătateaTV.ro