Ministerul Sănătății recomandă populației, ca în zilele cu temperaturi scăzute, să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume, potrivit unui comunicat de presă emis de instituție. 

Totuși, dacă deplasarea în spații deschise nu poate fi evitată, Ministerul Sănătății recomandă folosirea mijloacelor de protecție adecvate, respectiv căciuli, mănuși etc. De asemenea, trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute, evitnd astfel degerăturile. În cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului. 

În ceea ce privește persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, specialiștii de sănătate publică din Ministerul Sănătății recomandă ca acestea să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. 

O atenție specială trebuie acordată în această perioadă și copiilor. Micuții nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător, mai arată comunicatul de presă. 

Cât despre locuințele și spațiile închise de locuit, acestea trebuie să fie încălzite corespunzător și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon. 

Totodată, Ministerul Sănătății solicită direcțiilor de sănătate publică județene și a Municipiului București să monitorizeze măsurile care se impun la nivelul unităților sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria și interna un număr mai mare de pacienți, pe perioada atenţionărilor meteo.

SănătateaTV.ro