Din cauza temperaturilor ridicate și a înmulțirii țânțarilor, populația trebuie să ia măsuri de protecție împotriva acestor insecte.

Ministerul Sănătății (MS) anunță că supravegherea privind infectarea cu virusul West Nile a debutat încă din luna iunie, iar până în prezent nu au fost raportate cazuri în ţara noastră.

 

Cum ne protejăm de țânțari?

 

Pentru a preveni infectările cu virusului West Nile, Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă să fie respectate o serie de măsuri:

– evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

– utilizarea substanţelor repelente de ţanţari;

– montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a impiedica pătrunderea țânțarilor;

– limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)

– asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor;

– îndepărtarea recipientelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

 

De asemenea, Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.

 

Ce simptome ne trimit la medic?

 

De obicei, 80% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care apar: febra, durerea de cap intensă, dureri musculare, vărsături sau erupții cutanate, cei afectați trebuie să se prezinte la cel mai apropiat cabinet medical.

În cazurile severe, care afectează mai mult persoane peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea şi alte simptome, precum: rigiditatea gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică și slăbiciune musculară.

Infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătura de ţânţar şi nu există cazuri de transmitere secundară prin intermediul ţânţarilor. Pentru acest tip de infecție nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

 

42 de decese provocate de West Nile în 2018

 

În sezonul 2018, din luna mai până în noiembrie, în România s-au înregistrat 277 de cazuri de infecție provocate de virusul West Nile și 42 de decese, dintre care unsprezece în București.

MS precizează că în privința altor boli transmise prin intermediul ţânţarilor, cum ar fi cazurile de malarie înregistrate în fiecare an, acestea sunt izolate și de obicei sunt depistate la persoane care au călătorit sau provin din zone în care există malarie.

Ultimul update: 3 iulie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.