Ministerul Sănătății recomandă populației, ca în zilele cu temperaturi scăzute, să asculte de sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume, potrivit unui comunicat de presă dat publicității. 

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protectie adecvate, căciuli, mănuși. Trebuie evitată  expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea unui medic).

Este recomandat ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.De asemenea, trebuie evitat consumul băuturilor alcoolice.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor, evitarea situațiilor în care aceștia sunt lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător. De asemenea, locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

Prin structurile subordonate Ministerului Sănătăţii şi cele ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, în colaborare cu autorităţile locale,  vor asigura măsuri de prevenire a deceselor prin hipotermie pentru persoanele fără adăpost.

Ministerul Sănătății atenționează direcțiile de sănătate publică județene și a Municipiului București să ia toate măsurile care se impun la nivelul unităților sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria și interna un număr mai mare de pacienți, pe perioada atenţionărilor meteo.

SănătateaTV.ro