Ministerul Sănătății a luat decizia de a declanșa Mecanismul European de protecție civilă pentru asigurarea cantității de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populației, informează un comunicat de presă al instituţiei. Decizia a fost aprobată de premierul României.  

„Am epuizat  toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulină în spitale, așa că am decis să declanșăm Mecanismul European de protecție civilă, instrument creat pentru a rezolva astfel de situații”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății. Ministerul Sănătății a informat  Punctul Local Național al Mecanismului European de protecție civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență despre această decizie și despre necesitatea ca această instituție să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităților de imunoglobulină disponibile în alte state europene, se mai arată în comunicatul de presă.

Demersurile pentru achiziționarea imunoglobulinei  vor fi realizate de către Compania Națională „UNIFARM” SA, care va acoperi și costurile, explică documentul.

Discontinuitățile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de  retragerea de pe piață  a producătorilor care asigurau  peste 80% din necesar, amintește ministerul Sănătății.

În ciuda eforturilor depuse de în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piața din România,  cu impact vital asupra vieții pacienților diagnosticați cu imunodeficiențe primare, boli auto-imune, boli neurologice, se adaugă în comunicatul de presă.

SănătateaTV.ro