Ministerul Sănătății va crește de patru ori numărul de doze de vaccin antidifteric din rezerva sa. Aceasta din cauza cazurilor de difterie din Ucraina. O propunere în acest sens a fost publicată în transparență decizională.

”Având în vedere situaţia epidemiologică actuală creată prin apariţia în Ucraina a unor cazuri de difterie, inclusiv în zona frontierei cu România, precum şi solicitarea Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof.dr.Matei Balş “, propunem modificarea cantităţii de ser antidifteric purificat şi concentrat (...) în sensul creşterii numărului de fiole de la 51 la 200 fiole de 1 ml soluţie injectabilă 10.000 U.I”, se arată în proiect.

Luna trecută, Ministerul Sănătății a luat o serie de măsuri în urma  confirmării mai multor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina aflate în graniţă cu România. Printre acestea, a cerut Unifarm să demareze, de urgență,  prin procedură de nevoi speciale, o achiziție de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situația apariției unor cazuri de îmbolnăvire.

Mai mult, a solicitat INSP să distribuie prin direcțiile de sănătate publică tuturor medicilor de familie și unităților sanitare din județe definiția de caz pentru difterie, precum și obligația de a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte la DSP județean, care va raporta cazul la INSP-CNSCBT și va demara ancheta epidemiologică.

Direcțiile de sănătate publică urmează să evalueze de urgență situația acoperirii vaccinale pentru difterie, astfel încât să fie identificate zonele cu o mai slabă acoperire pentru a interveni cu acțiuni de recuperare la vaccinare a copiilor.

Potrivit Ministerului Sănătății, singura modalitate de prevenire a difteriei, o boală cu transmitere aerogenă și cu potențial mortal este vaccinarea specifică.

Ultimul update: 4 decembrie 2019

SănătateaTV.ro