Ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog, i-a transmis o scrisoare omologului său din Estonia, în care cere convocarea de urgență a Consiliului de Miniștri ai Sănătății pentru a identifica și aplica soluțiile care să conducă la eliminarea exportului paralel de medicamente. Măsura a fost luată ca urmare a semnalelor legate de posibila retragere a unor medicamente de pe piața româneasă, se arată într-un comunicat de presă emis de Minister.

 

Anul acesta, Ministerul Sănătății a luat mai multe măsuri de împiedicare a exportului paralel de medicamente. Astfel, a fost blocat exportul de vaccinuri și a mai multor medicamente din programul național de sănătate, se arată în document.

 

Instituția arată că este necesară o modificare a normelor europene privind comercializarea medicamentelor, astfel încât interesul și drepturile pacienților să fie mai presus decât interesele comerciale.

 

Ministerul Sănătății amintește că în prezent, exportul paralel este legal, deoarece intră sub incidența principiului de liberă circulație a mărfurilor în spațiul comunitar, însă atrage atenția că efectele sale periclitează accesul pacienților la medicamentele de care au nevoie. 

SănătateaTV.ro