Cu prilejul Săptămânii Mondiale a Imunizării, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a vorbit despre importanța existenței unui cadru legislativ în privința vaccinării. În acest context, ea a spus că legea vaccinării trebuie să reprezinte o prioritate.

„Legea vaccinării trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi. Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor noștri. Decizia părinților cu privire la vaccinarea copiilor trebuie să fie luată în urma informării, în mod responsabil. Să nu uităm că prin vaccinare au fost eradicate multe boli și datorită vaccinurilor astăzi nu mai avem poliomielită sau alte afecțiuni care ne mutilau sau chiar omorau copiii”, a afirmat Sorina Pintea într-un comunicat de presă.

Potrivit ministrului, până în prezent nu s-au făcut campanii suficient de puternice de convingere a părinților privind beneficiile vaccinării.

„Cred că nu s-au făcut campanii suficient de agresive pentru a putea convinge părinţii să se informeze despre beneficiile vaccinării. Până la apariția unui cadru legal, intenționăm să demarăm campanii de vaccinare în zonele cu focare de rujeola și populație vulnerabilă.”,a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

În prezent, la nivel național, se înregistrează o scădere dramatică a acoperirii vaccinale la vaccinurile incluse în cadrul Calendarului Național de Vaccinare, care se situează sub limita de  95 % recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății, conform unui comunicat de presă emis de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

Potrivit documentului, la nivelul anului 2016 pentru copiii în vârstă de 18 luni, acoperirea vaccinală la nivel național și pe tipuri de vaccinuri a înregistrat valori de 95,4% pentru BCG, 87,8% pentru HepB, 68,1% pentru DTP, HiB și VPI, și respectiv 76,8% pentru ROR.

SănătateaTV.ro