Trebuie să reînvățăm pacienții să vină în Ambulatoriile din sistemul public medical. În prezent nu o fac pentru că ei știu că, după-amiaza, nu se întâmplă nimic acolo. Acesta a fost unul dintre apelurile lansate de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la dezbaterile din a doua zi a Forumului Național al Spitalelor.

Oficialul a anunțat în cursul discuțiilor și că anul acesta intră în finanțare serviciul definit de telemedicină, în baza unei ordonanțe aprobate anul trecut. Astfel, acest tip de servicii va putea fi decontat.

În intervenția de la Forumul Spitalelor, ministrul Sănătății a evocat o serie de probleme legate de managementul spitalelor. Ea a oferit ca exemplu faptul că, în noaptea de duminică spre luni, a primit numeroase SMS-uri în care îi erau semnalate probleme precum refuzul internării unor pacienți în spitalele din țară. Sorina Pintea le-a atras atenția managerilor din spitalele vizate că, în mod normal, riscă sancțiuni. Mai mult, ea a subliniat că managerii ar trebui să sancționeze cadrele aflate de gardă.

O altă problemă semnalată este faptul că unele cadre medicale nu sunt prezente la serviciu în timpul programului.

 

Angajările în spitale nu sunt blocate

 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a insistat că, atât timp cât bugetul Ministerului Sănătății este aprobat, spitalele pot să facă angajări pe posturile eliberate.

Ea a atras, însă, atenția, că, în cazul posturilor noi, discuția este alta, dar a dat asigurări că și în acest caz există libertate.

 

Asociația Spitalelor din România

 

Ministrul Sănătății a salutat faptul că spitalele din România intenționează să formeze o asociație. “Asociația Spitalelor nu este o dorință a ministrului Pintea, este o dorință a oricărui ministru al Sănătății și este necesară”, deoarece este nevoie de o portavoce a spitalelor în discuțiile cu autoritățile, a explicat Sorina Pintea.

Din punctul său de vedere, această asociație ar trebui să aibă mai multe niveluri.

 

Metodologia pentru promovarea meritocrației

 

Ministrul a anunțat la Forumul Spitalelor publicarea în transparență decizională a unui proiect de act normativ privind concursurile pentru posturile vacante de medic, asistent medical și alte cadre medicale din spitale.

Astfel, concursurile vor fi organizate trimestrical, în opt centre regionale stabilite în funcție de regiunile de dezvoltare. De exemplu, în regiunea de nord-est se află județele Bacău, Botoșani, Iași, Suceava, Vaslui.

Comisia de examinare va fi organizată la nivelul Direcției de Sănătate Publică. De altfel, DSP va stabili și data examenului, pe care o va publica online.

Pentru a scoate posturi la concurs, fiecare unitate sanitară cu personalitate juridică va transmite DSP lista cu posturi vacante.

Concursul va include o probă scrisă, cu subiecte tip grilă extrase din până la 2.000 de variante, dar și o probă orală înregistrată.

Sistemul nu va presupune costuri suplimentare pentru stat, însă taxa pentru participanți este posibil să crească.

“Astfel promovăm meritocrația și punem capăt suspiciunilor”, a explicat reprezentanta MS.

 

Indicatorii de performanță ai spitalelor

 

În ceea ce privește indicatorii de performanță evaluați în cazul spitalelor, vor trebui să fie făcute modificări. “Unii nu sunt foarte aplicabili. Trebuie să ne pliem și pe realitățile pe care le avem, pe infrastructura pe care o avem”, a subliniat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a propus ca, la sfârșitul verii, să fie făcut un grup de lucru cu managerii de spital tocmai pentru a analiza propunerile pentru acești indicatori.

Ultimul update: 19 iunie 2019

SănătateaTV.ro