Trebuie sa reinvatam pacientii sa vina in Ambulatoriile din sistemul public medical. in prezent nu o fac pentru ca ei stiu ca, dupa-amiaza, nu se intampla nimic acolo. Acesta a fost unul dintre apelurile lansate de ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, la dezbaterile din a doua zi a Forumului National al Spitalelor.

Oficialul a anuntat in cursul discutiilor si ca anul acesta intra in finantare serviciul definit de telemedicina, in baza unei ordonante aprobate anul trecut. Astfel, acest tip de servicii va putea fi decontat.

in interventia de la Forumul Spitalelor, ministrul Sanatatii a evocat o serie de probleme legate de managementul spitalelor. Ea a oferit ca exemplu faptul ca, in noaptea de duminica spre luni, a primit numeroase SMS-uri in care ii erau semnalate probleme precum refuzul internarii unor pacienti in spitalele din tara. Sorina Pintea le-a atras atentia managerilor din spitalele vizate ca, in mod normal, risca sanctiuni. Mai mult, ea a subliniat ca managerii ar trebui sa sanctioneze cadrele aflate de garda.

O alta problema semnalata este faptul ca unele cadre medicale nu sunt prezente la serviciu in timpul programului.

 

Angajarile in spitale nu sunt blocate

 

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a insistat ca, atat timp cat bugetul Ministerului Sanatatii este aprobat, spitalele pot sa faca angajari pe posturile eliberate.

Ea a atras, insa, atentia, ca, in cazul posturilor noi, discutia este alta, dar a dat asigurari ca si in acest caz exista libertate.

 

Asociatia Spitalelor din Romania

 

Ministrul Sanatatii a salutat faptul ca spitalele din Romania intentioneaza sa formeze o asociatie. “Asociatia Spitalelor nu este o dorinta a ministrului Pintea, este o dorinta a oricarui ministru al Sanatatii si este necesara”, deoarece este nevoie de o portavoce a spitalelor in discutiile cu autoritatile, a explicat Sorina Pintea.

Din punctul sau de vedere, aceasta asociatie ar trebui sa aiba mai multe niveluri.

 

Metodologia pentru promovarea meritocratiei

 

Ministrul a anuntat la Forumul Spitalelor publicarea in transparenta decizionala a unui proiect de act normativ privind concursurile pentru posturile vacante de medic, asistent medical si alte cadre medicale din spitale.

Astfel, concursurile vor fi organizate trimestrical, in opt centre regionale stabilite in functie de regiunile de dezvoltare. De exemplu, in regiunea de nord-est se afla judetele Bacau, Botosani, Iasi, Suceava, Vaslui.

Comisia de examinare va fi organizata la nivelul Directiei de Sanatate Publica. De altfel, DSP va stabili si data examenului, pe care o va publica online.

Pentru a scoate posturi la concurs, fiecare unitate sanitara cu personalitate juridica va transmite DSP lista cu posturi vacante.

Concursul va include o proba scrisa, cu subiecte tip grila extrase din pana la 2.000 de variante, dar si o proba orala inregistrata.

Sistemul nu va presupune costuri suplimentare pentru stat, insa taxa pentru participanti este posibil sa creasca.

“Astfel promovam meritocratia si punem capat suspiciunilor”, a explicat reprezentanta MS.

 

Indicatorii de performanta ai spitalelor

 

in ceea ce priveste indicatorii de performanta evaluati in cazul spitalelor, vor trebui sa fie facute modificari. “Unii nu sunt foarte aplicabili. Trebuie sa ne pliem si pe realitatile pe care le avem, pe infrastructura pe care o avem”, a subliniat Sorina Pintea.

Ministrul Sanatatii a propus ca, la sfarsitul verii, sa fie facut un grup de lucru cu managerii de spital tocmai pentru a analiza propunerile pentru acesti indicatori.