Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Florian Bodog, a anunţat astăzi în premieră că Institutul Clinic Fundeni se va număra printre unităţile medicale care vor primi cate un accelerator liniar destinat tratamentului pacienţilor onoclogici.

„Ministerul Sănătăţii are în derulare un Program de dotare cu acceleratoare liniare pentru tratamentul pacienţilor oncologici. Acest program, datorită faptului că prima licitaţie s-a finalizat cu economii importante, se va dezvolta. Şi una dintre instituţiile care va beneficia de un accelerator liniar va fi şi Institutul Fundeni. În momentul de faţă am solicitat Agenţiei pentru Energie Atomică de la Viena să vină şi să evalueze Institutul Fundeni şi să stabilească tipul de echipament ce trebuie montat aici şi vor intra în al trilea val de licitaţii pentru achiziţionare de accelerator liniar”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Florian Bodog.

Anunţul vine în contextul în care, în această perioadă, Ministerul Sănătății desfășoară împreună cu Banca Mondială un program în valoare de 38 milioane de euro, prin care mai multe unități sanitare vor fi dotate cu acceleratoare liniare.

„Este vorba, oarecum, de redeschiderea Secţiei de Radioterapie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, care nu mai era funcţională de multă vreme şi care odată cu primirea acestui accelerator înseamnă alte zeci de mii de pacienţi salvaţi. Înseamnă dreptul unui pacient oncologic la radioterapie fără cozi, fără liste de aşteptări. Înseamnă foarte mult pentru sănătatea pacienţilor noştri”, a declarat conf. univ. dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni. 

SănătateaTV.ro