”Avem nevoie de 11.000 de moașe în România, noi avem doar 750 licențiate. Cum o să le obținem în viitor altfel decât dacă într-adevăr chiar luăm atitudine? Poate și o campanie pentru profesia de moașă ar trebui făcută”. Este declarația făcută de Vania Limban, moașă independentă, la conferința ”Strategii și politici publice pentru sprijinirea nașterii naturale și a managementului cezarienelor în România”, organizată la Parlament.

Vania Limban a atras atenția că nu există norme pentru legea practicării profesiei de moașă.

”Absolventele facultăților, în zilele noastre, nu au unde să lucreze, pentru că, deși Ministerul Sănătății a promis încă din 2007 că va scoate posturi pentru moașe, nu a scos posturi pentru moașe”, a spus ea.

Aceasta a făcut ca numărul facultăților care pregătesc moașe să scadă dramatic, pentru că nu există adresabilitate. ”Corect, nu există adresabilitate, pentru că nu avem norme de practică, nu avem locuri unde să lucrăm, și nici măcar absolventele acestei facultăți nu pot să se ducă să lucreze în Uniunea Europeană pentru că nu se respectă în curicula acestor universități asistarea celor 40 de nașteri care sunt impuse”, a subliniat ea.

 

Ce este moașa?

 

Potrivit Asociației Moașelor din România, moașa este o persoană care a finalizat cu succes un program de educație de specialitate, a obținut o diplomă și este recunoscută ca specialist în țara în care se află, este înscrisă în organizația de profil care o certifică și îi eliberează aviz de liberă practică în moșit.

”Moașa este recunoscută ca un profesionist responsabil care lucrează în parteneriat cu femeile pentru a le da sprijinul necesar, îngrijire și sfaturi în timpul sarcinii și perioada de după naștere, pentru a efectua nașteri pe propria răspundere și pentru a oferi îngrijiri nou-născutului sănătos. Aceasta include măsuri preventive de îngrijire, promovarea nașterii normale, detectarea complicațiilor la mamă și copil, accesarea de asistență medicală sau de alte forme de asistență adecvată și efectuarea unor măsuri de urgență. Moașa are o sarcină importantă în educația pentru sănătate, nu numai pentru femeie, ci și pentru familie și comunitate. Acest lucru ar trebui să implice educație prenatală, de îngrijire a mamei și nou-născutului și se poate extinde la sănătatea femeii, sănătatea sexuala sau reproductivă. O moașă își poate practica profesia în orice loc: domiciliu, comunitate, spitale, clinici sau unități de sănătate” se mai arată pe site-ul asociației.

Ultimul update: 1 decembrie 2019

SănătateaTV.ro