Comisia Europeana doreste infiintarea unui Registru electronic de vaccinare al copiilor, anunta comisarul european pentru Sanatate. intr-un interviu in exclusivitate pentru Sanatatea Press Group, Vytenis Andriukaitis a vorbit despre faptul ca toate masurile luate in acest domeniu trebuie sa fie la nivel de continent, iar statele UE trebuie sa colaboreze indeaproape. 

„Nu mai este timpul sa gandim doar la nivel national. Peste 36 de milioane de oameni, familiile, copiii, printre care si romani, muncesc in alte tari decat cele de origine. Se stie foarte bine ca aceasta situatie este foarte greu de monitorizat. Am propus sa avem un Registru electronic de vaccinare al copiilor, care sa ne ajute sa monitorizam situatia, pentru ca vaccinarea este o problema sistematica. […] in decembrie 2018, au fost adoptate de catre Consiliul Uniunii Europene mai multe concluzii legate de strategiile de vaccinare. Am incurajat tarile ca coopereze in implementarea acelor concluzii intr-un fel armonizat, nu doar sa vorbeasca despre armonizarea calendarelor de vaccinare, nu doar sa isi uneasca fortele si sa cumpere vaccinuri la comun sau sa foloseasca acelasi instrument de procurare, dar si sa admita faptul ca o campanie de constientizare trebuie condusa la nivelul UE, nu doar la nivel national”, a declarat oficialul european. 

Declaratiile au fost oferite, in exclusivitate, trimisului special Sanatatea Press Group la Bruxelles, ILeana Toma, acolo unde a fost organizat primul Summit Mondial pentru vaccinare.

 

Reticenta fata de vaccinare, o amenintare la adresa sanatatii mondiale

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca reticenta fata de vaccinare, inclusiv lipsa vigilentei, increderii si accesibilitatii, este una dintre cele zece amenintari la adresa sanatatii mondiale in 2019. Vaccinurile sunt sigure si eficace si stau la baza oricarui sistem solid de asistenta medicala primara.

La nivel mondial, 79 % dintre oameni sunt de acord ca vaccinurile sunt sigure, iar 84 % sunt de acord ca ele sunt eficace, conform Monitorului mondial Wellcome privind opiniile si sentimentele oamenilor din intreaga lume in ceea ce priveste stiinta si provocarile majore in materie de sanatate. Cu toate acestea, Raportul privind situatia increderii in vaccinuri in UE arata ca, in numeroase state membre ale UE, s-a inregistrat o crestere a numarului de refuzuri ale vaccinarii, legate de nivelul scazut de incredere in ceea ce priveste siguranta si eficacitatea vaccinurilor inregistrat in intreaga lume. Aceasta lipsa de incredere contribuie in mod semnificativ la scaderea ratelor de vaccinare, care sunt esentiale pentru asigurarea imunitatii de grup, ceea ce duce la cresterea incidentei bolilor.

Pana in momentul de fata, in 2019, s-a inregistrat la nivel mondial cel mai mare numar de cazuri de rujeola din 2006 incoace. Cresterea numarului de cazuri de rujeola, care a debutat in 2018, a continuat si in 2019, cu aproximativ 90 000 de cazuri raportate in prima jumatate a anului doar in regiunea europeana a OMS si peste 365 000 de cazuri la nivel mondial. Aceste cifre semestriale depasesc deja cifrele totale inregistrate in fiecare an incepand cu 2006.