Ministerul Sănătății a finalizat procesul de achiziție a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valențe care va preveni boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice și otitele, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei. Bolile pneumocice pot provoca afecţiuni grave în rândul copiilor sau chiar deces.

Conform Ministerului Sănătății, România înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele Uniunii Europene, pneumonia, prevenibilă prin vaccinare, fiind principala cauză de deces în rândul copiilor cu vârsta mai mică de 5 ani.

În acest context, în luna septembrie va începe campania de vaccinare antipneumococică, atunci când vor fi livrate peste 477 de mii de doze de vaccin pneumococic. Conform Ministerului Sănătății, dozele de vaccin achiziționate acoperă necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum și pentru primele luni din 2018.

Vaccinul pneumococic se administrează în mod gratuit, conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie.

,,Vaccinul achiziționat de țara noastră este sigur, eficient și de calitate. În mod concret, vaccinul va ajuta la protecția împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive în Romania. Oferind cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valențe este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial. El este folosit în peste 100 de țări, printre Marea Britanie, Franța, Italia și Statele Unite”, se precizează în comunicatul de presă.

Ministerul va demara, totodată, o campanie publică de informare, timp de un an, cu obiectivul de a transmite informații corecte, complete și transparente părinților, venite din partea profesioniștilor în sănătate, cu privire la vaccinarea antipneumococică.

Includerea vaccinurilor pneumococice conjugate în programele de imunizare a fost recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii încă de acum zece ani, în România vaccinul fiind inclus în Programul Național de Vaccinare în anul 2013. Până în anul 2017 însă, nu au existat fondurile disponibile pentru introducerea propriu-zisă a acestui vaccin în țara noastră.

SănătateaTV.ro