Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat astăzi că, începând de anul viitor, va fi introdus un program multidisciplinar de chirurgie oncologică. De asemenea, el a promis simplificarea procedurilor pe care trebuie să le urmeze pacienții pentru a beneficiat de o investigație PET-CT.

Toate aceste măsuri se înscriu într-un ”masterplan privind cancerul” în România, demarat de Ministerul Sănătății.

”Avem programe de screening, finanțate din bani europeni, pe care le vom încadra și le vom adapta la programele pe care le dezvoltăm prin fondurile de la bugetul de stat, atât ale Ministerului Sănătății, cât și ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (...). Se vor suplimenta fonduri pe programele de detecție națională, deci screeningul va fi completat cu imagistica de înaltă performanță. De asemenea, în premieră, vom introduce în 2020 un program multidisciplinar de chirurgie oncologică”, a spus el.

De asemenea, el a dat asigurări că finanțarea pentru radioterapie și chimioterapie va fi menținută sau chiar crescută.

 

Grup de lucru interministerial privind politica medicamentului

 

”Ajungând la chimioterapie, care este un subiect care preocupă pe toată lumea, datorită diverselor crize care există din ce în ce mai frecvent în ultimii ani în acest domeniu, tot astăzi vă anunțăm că s-a creat sub patronajul premierului și ministrului de finanțe Grupul de lucru interministerial pentru politica medicamentului. Scopul este ca pacienții români care suferă de cancer să aibă aceeași șansă la tratament ca și pacienții europeni”, a mai spus dr. Victor Costache, precizând că prima reuniune a acestui grup va avea loc astăzi.  

 

30% mai multe centre de infarct din 2021

 

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a promis că în anul 2021 în România vor exista cu cel puțin 30% mai multe centre de infarct.

”Am găsit soluții foarte bune și pe accidentele vasculare cerebrale, pentru stroke, și de asemenea vom finanța mai bine programele naționale de sănătate în bolile cardiovasculare și mă refer că le vom finanța la costuri reale și nu la costuri pe hârtie”, a mai dat el asigurări.

Astfel, ministrul vrea să lupte împotriva ”cauzei numărul unu de mortalitate a populației din România”.

Ultimul update: 4 decembrie 2019

SănătateaTV.ro