Neuropatia diabetică este una dintre afecțiunile care reprezintă cele mai mari provocări pentru medicii de familie, spune președintele Asociației de Podiatrie din România. Conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu crede că marea dificultate în tratarea bolii este faptul că nici măcar pacienții nu știu că au nevoie de ajutorul medicului. 

"Neuropatia diabetică e o provocare pentru medicii de familie prin faptul că cea mai gravă manifestare a ei este pierderea sensibilității protective. Pacientul care vine la noi pentru că îl supără picioarele în diverse feluri, de la furnicături până la dureri atroce, care produc insomnie, care produc chiar și gânduri suicidale, cu el parcă ne descurcăm ușor. Însă pacientul care e în stare să vină pe picioarele lui, cu o ditamai ulcerația în talpă, și să nu ne atragă atenția decât dacă ne uităm noi, acesta este o provocare pentru medici. Suntem învățați prin tradiție, prin curicula meseriei, să ne ocupăm de durere. Dar cu lipsa durerii nu prea știm să ne descurcăm și atunci avem rateuri. O statistică mai veche, din Statele Unite, arăta că 50 la sută dintre pacienții care au amputații nu au fost examinați la picioare în anul precedent", a explicat conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu la conferința-dezbatere ”Neuropatia diabetică, o afecțiune cu (prea) multe fețe. Din inimă... până în vârful piciorului: recunoaște semnele!”

Neuropatia diabetică este una dintre complicațiile frecvente ale diabetului zaharat: aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat ajung să dezvolte o formă de neuropatie. Cauza este nivelul ridicat de glucoză din sânge pe termen lung, care poate cauza leziuni ale nervilor din diverse zone ale corpului, cu impact negativ asupra multor funcții ale organismului.

O afecțiune cu caracter progresiv, ce poate fi fără semne evidente în stadiile incipiente, neuropatia diabetică poate rămâne în multe cazuri nediagnosticată sau este diagnosticată tardiv, când boala este într-o fază avansată. De la ulcerații și amputații la nivelul picioarelor, până la ischemie miocardică silențioasă – un factor de risc major pentru infarctul miocardic, neuropatia diabetică poate avea consecințe grave, care afectează puternic calitatea vieții și poate pune viața în pericol.

Ultimul update: 10 octombrie 2019