Neuropatia diabetică este una dintre cele mai grave complicații ale diabetului și se manifestă prin leziuni ale nervilor. Peste 60% dintre persoanele cu diabet zaharat sunt predispuse să dezvolte această boală. Neuropatia diabetică reprezintă ansamblul tulburărilor neurologice apărute în timpul diabetului zaharat și care sunt determinate de acesta. De obicei, reprezintă o evoluție cronică a diabetului zaharat de tip 1 și 2, care influențează negativ calitatea vieții pacienților prin simptomele pe care le manifestă.

Studii recente au scos la iveală că a fost înregistrată o ușoară scădere a numărului de cazuri de neuropatie diabetică. Această schimbare vine ca urmare a ameliorării controlului glicemic determinat de progresele terapeutice înregistrate.

Polineuropatia senzitivă simetrică a membrelor inferioare este cea mai frecventă manifestare a neuropatiei diabetice. Cele mai frecvente și mai importante simptome ale neuropatiei vegetative sunt: tahicardia de repaos, reducerea variabilității frecvenței cardiace, hipotensiunea arterială ortostatică, diareea cronică, vezica urinară neuropatică, disfuncția erectilă, afecțiuni ale glandelor sudoripare.

O serie de studii au arătat că un control glicemic nesatisfăcător favorizează apariția și agravarea neuropatiei diabetice, iar un control regulat previne, întârzie și încetinește apariția și dezvoltarea bolii. Menținerea controlului glicemic adecvat poate fi realizată prin: insulinoterapie intensivă, alimentație corectă, activitate fizică individualizată și educarea pacientului, care trebuie să conștientizeze pericolul la care se expune dacă nu se îngrijește.

Neuropatia diabetică la copil este foarte rară, însă, în cazurile în care este diagnosticată, este nevoie de o bună documentare pentru confirmarea diagnosticului, dar și pentru tratament. La adulți, însă, manifestarea neuropatiei diabetice este obișnuită, iar gravitatea bolii crește odată cu înaintarea în vârstă.

Pentru suprimarea sau reducerea durerilor asociate neuropatiei diabetice, se administrează antialgicele și este folosită terapia patogenică. Pentru persoanele cu diabet, alimentația, mișcarea și menținerea glicemiei în limite normale sunt cele mai importante măsuri care se pot lua pentru evitarea complicațiilor. Medicii tratează de obicei neuropatia diabetică dureroasă cu medicamente care se iau pe cale orală, cum ar fi antidepresivele triciclice sau alte tipuri de antidepresive, anticonvulsivante sau opioide. Însă acupunctura sau fizioterapia pot ajuta la ameliorarea durerii la unele persoane.

 

Material realizat cu sprijinul Societății de Neuropatie Diabetică.

 

Sursa: Șerban V, Timar R, Vlad A. Neuropatia diabetică și diabetul zaharat tip 1. În: Neuropatia diabetică, Băjenaru OA, Serafinceanu C, Marin AF (editori), 2016

Ultimul update: 19 mai 2019

SănătateaTV.ro