Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că negocierile cu deținătorii de autorizații de punere pe piață a tratamentelor fără interferon în vederea încheierii unor noi contracte cost-volum-rezultat pe aria terapeutică hepatita cronică virală C s-au finalizat cu succes. Asta înseamnă că, din luna septembrie, 13.000 de pacienți cu hepatită cronică virală C vor intra în noua etapă de tratament fără interferon. Printre aceștia se numără 12.100 de pacienți cu fibroză F1, F2, F3, F4 (ciroză compensată), 750 de pacienți cu fibroză F4 și ciroză decompensată, 100 de pacienți cu insuficiență renală cronică aflați în dializă (indiferent de gradul de fibroză) și 50 de pacienți cu transplant hepatic și de alte organe (indiferent de gradul de fibroză).

În această etapă vor fi disponibile trei scheme de tratament care vor putea oferi o soluție personalizată pentru fiecare pacient. Schema de tratament adecvată și durata tratamentului (între 8 și 24 săptămâni) va fi decisă de medicul curant în funcție de starea clinică și particularitățile fiecărui caz. Cu acest prilej și având în vedere că numărul pacienților eligibili pentru tratamentul fără interferon va crește considerabil față de etapele anterioare, CNAS a anunțat deschiderea a două noi centre pentru inițierea și monitorizarea acestor tratamente, la Pitești și Bacău. Astfel, numărul centrelor disponibile din țară se ridică la 13.

În zilele următoare, cei trei deținători de autorizații de punere pe piață cu care s-au purtat negocierile urmează să depună la sediul instituției documentația necesară pentru încheierea propriu-zisă a contractelor. În cadrul unui contract cost-volum-rezultat, deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă a unui medicament se angajează să furnizeze fie gratuit, fie cu un anumit preţ negociat, un număr determinat de unităţi pentru un număr determinat de pacienţi, pe o anumită perioadă de timp, în condiţia atingerii unei ţinte terapeutice stabilite. Președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, a declarat că este pentru prima dată când contractele pentru tratamentul interferon-free al hepatitei virale cronice C s-au derulat cu mai mulți deținători de autorizații de punere pe piață (trei), însă această rundă de negocieri s-a încheiat în „condiții mai avantajoase pentru CNAS și într-un timp mult mai scurt decât în precedentele etape de tratament”. Negocierile au demarat la sfârștul lunii iunie, când s-a încheiat etapa precedentă de tratament negociată prin contract cost-volum-rezultat.

 

Monica Georgescu

SănătateaTV.ro