Prevalența hipertensiunii arteriale în rândul copiilor a crescut începând cu anul 1988, afecțiunea fiind la ora actuală subdiagnosticată și netratată, conform unui nou studiu publicat de Academia Americană de Pediatrie.

Aproximativ 3,5% din copiii și adolescenții din Statele Unite ale Americii au hipertensiune. Chiar dacă prelavența hipertensiunii a ramas aceeași în ultimii ani, conform Academiei Americane de Pediatrie aceasta este deseori nedetectată sau netratată.

Raportul ,,Ghid în Practica Clinică pentru Screeningul și Managementul Hipertensiunii Arteriale în rândul Copiilor și Adolescenților” reprezintă primul set de recomandări în ceea ce privește hipertensiunea arterială în cazul tinerilor, realizat recent de Academia Americană de Pediatrie.     

,,Dacă hipertensiunea este diagnosticată, există modalități de a o trata”, a declarat Prof. dr. David Kaelber, reprezentantul Subcomitetului pentru Screening și Management al Hipertensiunii la Copii, care a dezvoltat raportul. ,,Însă pentru că simptomele sunt tăcute, afecțiunea rămâne deseori neobservată.”

AAP a convocat un comitet format din 20 de specialiști pentru a lucra pe marginea noilor evidențe în ceea ce privește hipertensiunea în rândul copiilor. Academia a evaluat totodată aproximativ 15 000 de articole publicate din anul 2004, noul raport concentrându-se pe diagnostic, evaluare și management în cazul hipertensiunii în rândul copiilor și adolescenților.

Astfel, noile ghiduri elaborate iau în considerare și copii cu o greutate normală, nu doar pe cei supraponderali sau obezi, în cazul cărora riscul hipertensiunii este mai ridicat.

,,Prevenția și depistarea precoce sunt elementele cheie”, a declarat Dr. Joseph Flynn, reprezentantul subcomitetului. ,,Valorile hipertensiunii sunt transmise în viața adultă, riscul pentru bolile cardiovasculare și alte probleme de sănătate crescând. Depistând afecțiunea precoce, putem lucra alături de familie astfel încât să poate fi manageriată. Vorbim despre schimbări în stilul de viață, medicație, asociarea diverselor variante de tratament.”

Netratată, hipertensiunea poate avea efecte negative asupra organelor corpului, spre exemplu asupra inimii, rinichilor, creierului.

Noul ghid al Academiei Americane de Pediatrie recomandă pediatrilor:

-       Să măsoare tensiunea arterială anual, ca modalitate de screeing de rutină;

-       Să urmărească un tabel simplu de screening prin care să depisteze ce valori ale tensiunii arteriale au nevoie de evaluare suplimentară;

-       Să monitorizeze constant tensiunea arterială pentru a putea depista mai precis hipertensiunea, să folosească astfel un sistem de monitorizare de 24 de ore;

-       Să aplice un tratament medicamentos care să scadă tensiunea arterială, în cazul în care schimbările din stilul de viață nu dau rezultate sau în cazul în care copilul suferă de o altă afecțiune precum diabetul sau probleme cu rinichii.

Conform Academiei Americane de Pediatrie, tratamentul de primă linie în hipertensiunea în cazul copiilor rămâne schimbarea stilului de viață, întrucât există o legătură directă între hipertensiune și obezitate.

Noul ghid elaborat de AAP poate fi găsit accesând http://pediatrics.aappublications.org.

Sursă: https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/Pages/AAP-Publishes-New-Guidelines-on-Identifying-and-Treating-High-Blood-Pressure-in-Children.aspx 

SănătateaTV.ro