Examenul citologic Papanicolaou pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin nu trebuie efectuat anual, nici măcar o dată la doi ani! Experții din cadrul USPSTF (United States Preventive Service Task Force) au publicat o actualizare a ghidului de recomandări privind screeningul pentru cancer cervical. Conform noilor recomandări, publicate astăzi, 21 august, în Journal of the American Medical Association (JAMA), examenul citologic Papanicolaou nu ar fi necesar mai des de o dată la trei ani. În plus, există o opțiune alternativă de screening, care s-a dovedit la fel de utilă în depistarea leziunilor canceroase și precanceroase: testarea virologică pentru tulpinile cu risc crescut (hr-HPV).

            Astfel, conform noilor recomandări ale USPSTF, în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 21 și 29 de ani, se recomandă testarea citologică (examen Papanicolaou) o dată la trei ani. Femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani pot alege pentru prima dată între trei variante de screening, în funcție de preferințe și, desigur, disponibilitate. În cazul lor, se recomandă fie efectuarea unui examen Papanicolaou o dată la trei ani, fie testarea hr-HPV o dată la cinci ani. O altă variantă este de a co-testa prin ambele metode de screening o dată la cinci ani. Noile recomandări permit deci extinderea în siguranță a intervalului de timp dintre testări la cinci ani în cazul majorității femeilor.

            Este important de precizat că USPSTF nu recomandă screeningul pentru cancer de col uterin înainte de vârsta de 21 de ani, dar nici după 65 de ani, dacă până atunci screeningul a fost făcut corespunzător și nu există risc crescut pentru acest tip de cancer. De asemenea, screeningul pentru cancer cervical nu este indicat femeilor care au suferit o histerectomie și care nu au cancerul de col uterin în istoric.

 

Ce aduc nou aceste recomandări? În primul rând, trebuie știut că intervalul între testări poate fi mărit în siguranță pentru majoritatea femeilor, ajungând chiar până la cinci ani, în funcție de metoda de screening aleasă. USPSTF este un grup de experți care își bazează recomandările pe dovezi din studii clinice și studii de cohortă. Aceștia au analizat comparativ atât avantajele, cât și dezavantajele ambelor metode de screening și au descoperit că efectuarea examenului citologic (Papanicolaou) mai des de o dată la trei ani nu aduce beneficii suplimentare, însă comportă riscuri mai mari. Acestea țin de multiplicarea inutilă a numărului de proceduri și de riscul de apariție a unor leziuni pe col. Odată cu aceste noi dovezi și recomandări, testarea citologică anuală nu mai este recomandată. De asemenea, dovezile arată că intervalul optim pentru testarea virologică (hr-HPV) este o dată la cinci ani și că screeningul mai frecvent nu aduce beneficii suplimentare ce țin de depistarea precoce a mai multor leziuni canceroase sau precanceroase.

 

            În opinia expertului, opțiunile pentru screeningul cancerului cervical „depind foarte mult și de resursele fiecărei țări. Nu toată lumea poate face screening la nivel național prin tipare hr-HPV sau prin co-testare. Când vorbești de screening, trebuie să folosești o metodă ieftină , care să acopere o populație cât mai largă și care să-ți permită să detectezi un număr cât mai mare de boli. În România, screeningul încă se face prin citologie. USPSTF recomandă să fie făcută la trei ani, la noi se face anual. Asta pentru că, înainte, examenul citologic Papanicolaou lucrat clasic, pe lamă, dădea o rată destul de mare de rezultate fals pozitive. Acum a apărut citologia lichidă, care îți oferă un preparat mult mai clar de interpretat de către tehnicianul de laborator. Mai mult de atât, acum există interpretare automată, deci rezultatele fals pozitive sunt mai puține. Și atunci ar putea justifica să nu o mai faci la un an, ci la trei ani”, a declarat pentru SanatateaTV.ro prof. dr. Elvira Brătilă, șefa Clinicii Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul „Panait Sârbu” din București.

            Ce este testarea hr-HPV? Testul hr-HPV confirmă sau infirmă prezenţa tulpinilor de risc înalt ale HPV (responsabile pentru aproximativ 90% din cazurile de neoplasm cervical) în celulele de la nivelul colului uterin. „Sunt peste două sute de tulpini de HPV, însă nu toate au același risc de a dezvolta cancer de col. Între ele există câteva tulpini care au un risc mai mare de a dezvolta cancer de col. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt HPV 16 și HPV 18, care s-au dovedit a fi cel mai frecvent implicate în apariția cancerului de col. De aceea se testează numai tulpinile cu risc înalt”, explică Elvira Brătilă.

            În varianta standard, recomandată ca metodă de screening în SUA, acest test nu poate avea decât două rezultate: pozitiv sau negativ. Nu este deci o genotipare completă sau specifică. Testul hr-HPV a fost aprobat în SUA ca metodă principală de screening pentru cancerul de col uterin în 2014. Asta înseamnă că s-a dovedit la fel de eficient ca examenul Papanicolaou, putând să înlocuiască această testare, mult timp considerată a fi „standardul de aur” în screeningul pentru cancer cervical.

            Un rezultat pozitiv la testarea hr-HPV indică prezența tulpinilor de risc înalt ale virusului și duce la investigații suplimentare. „Și aici este problema – și a noastră, și a lor. Pentru că screeningul făcut cu hr-HPV te ajută să identifici ușor pacientele care au risc să dezvolte cancer de col, dar predispune la mai multe investigații, față de examenul citologic. Prezența unei tulpini HPV cu risc înalt nu înseamnă că vei dezvolta automat cancer. Organismul poate să se vindece singur și să nu dezvolți niciodată cancer. Însă un rezultat pozitiv la testarea virologică te aruncă într-o zonă care predispune la mai multe investigații”, arată Elvira Brătilă. „Dacă rezultatul testării hr-HPV e pozitiv, faci o colposcopie. Dacă rezultatul colposcopiei este negativ, faci examene citologice anual până când ai trei rezultate negative consecutive – și citologii și colposcopii. Este un număr mare de teste.”

            Și la noi în țară este disponibilă genotiparea HPV, care include screeningul pentru prezența mai multor tulpini de HPV, de risc înalt și nu numai. Acesta este un screening cu o specificitate mai mare, care indică prezența sau absența fiecărei tulpini în parte. Este însă o analiză mai costisitoare, care se poate face la cerere, dar care nu este inclusă în programul național de screening.

            Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai comun tip de cancer care afectează femeile. Screeningul este deosebit de important, pentru că ajută la depistarea precoce a leziunilor canceroase și precanceroase, ajutând la reducerea mortalității din această cauză.

 

Monica Georgescu

SănătateaTV.ro