Pacienții vor avea acces la servicii farmaceutice de calitate și la tratamentele medicamentoase necesare, dau asigurări reprezetanții Ministerului Sănătății (MS). Astfel, farmaciile care practică prețuri mari și neaprobate de minister vor fi sancționate, la fel și cele care nu au autorizații de funcționare, anunță MS. Prevederile au fost adoptate, alături de alte reglementări, prin Ordonanța de Guvern pentru modificarea și completarea Legii Farmaciei nr. 266/2008.

“Actul normativ prevede o serie de măsuri pentru protecția pacientului, precum  sancțiuni  care se aplică  unităților farmaceutice în cazul eliberării de medicamente fără preț de producător aprobat de Ministerul Sănătății, sau, în cazul practicării unor prețuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate de Ministerul Sănătății, conform prevederilor legale. De asemenea,  sunt prevazute sancțiuni pentru unitățile farmaceutice care  nu dețin autorizație de funcționare emisă de Ministerul Sănătății în conformitate cu prevederile legale pentru vânzarea şi eliberarea on line a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală.”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății.

Actul normativ reglementează și aspecte care privesc descentralizarea sistemului sanitar. Potrivit Ordonanței de Guvern, inspecția de autorizare a unităților farmaceutice, care în prezent este realizată de Ministerul Sănătății, va trece în sarcina Direcțiilor de Sănătate Publică.

În plus, inspecția de supraveghere a activității unităților farmaceutice va fi exercitată de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, instituție care are insfrastructură și capacitate pentru această activitate, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății. Măsura a fost luată în vederea asigurării unei supravegheri eficiente și riguroase a activităților desfășurate în unitățile farmaceutice.

Normele de aplicare a Ordonanței de Guvern vor fi elaborate în termen de 60 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

Ștefania Doroftei

SănătateaTV.ro