Reducerea la jumătate a mortalității infantile în ultimele două decenii, modificarea vârstei și a cauzelor deceselor înregistrate în rândul copiilor întăresc importanța regândirii strategiilor privind sănătatea copiilor, arată Organizația Mondială a Sănătății, într-un document publicat cu ocazia Reuniunii Comitetului Executiv al organizației, care a avut loc săptămâna trecută, la Geneva.

În colaborare cu UNICEF, OMS a lansat o inițiativă de reproiectare a directivelor privind sănătatea copiilor, în special prin revizuirea politicilor și programelor destinate sănătății copiilor în primii 18 ani de viață.

Inițiativa se concentrează pe efectuarea, până la 18 ani, a unor intervenții de „supraviețuire” și „prosperitate” și pe acceptarea faptului că diversitatea socială, epidemiologică și condițiile demografice determină abordări specific-contextuale pentru copiii din fiecare zonă a globului.  Astfel, OMS încearcă să definească un nou set gestionabil de tipologii și să sugereze o serie de activități dovedite științific ca având beneficii pentru îmbunătățirea sănătății copiilor.

Scopul OMS este să se asigure că, până în anul 2030, adolescenții și copiii vor fi ajutați să aibă o calitate optimă a vieții și să-și dezvolte potențialul ca un agent de schimbare pozitiv și activ.

Un prim pas în acest sens l-a constituit faptul că, anul trecut, a fost pus la dispoziția copiilor și tinerilor din lumea întreagă un chestionar prin intermediul căruia OMS să poată stabili care sunt problemele cele mai importante și ce poate face ONU pentru a-i ajuta.

Sănătatea copiilor, vegheată printr-un program de monitorizare a primilor ani de viață

O altă inițiativă destinată îmbunătățirii sănătății copiilor este înființarea unui program de monitorizare a primilor opt ani de viață.

Potrivit OMS, este esențial ca în această perioadă, copiii să fie bine îngrijiți, iar un rol deosebit de important îl are nutriția și implicit, asumarea acestei responsabilități și de către sistemul de sănătate.

Organizația atrage atenția că multe dintre intervențiile pentru sănătatea reproductivă, cea a nou-născuților, mamelor, copiilor și adolescenților (inclusiv îngrijirea nou-născutului, nutriția, sănătatea mintală, prevenirea și tratarea HIV) au un impact direct asupra dezvoltării copilului.

În acest context, OMS a anunțat că lucrează la elaborarea unui cadru legal privind îngrijirea copiilor, astfel încât să fie facilitate luarea unor acțiuni și obținerea de rezultate.

Documentul se va concentra pe primele 1000 de zile de viață ale bebelușului, începând cu conceperea acestuia. În sprijinul acestui cadru legal, OMS plănuiește să întocmească un ghid de recomadări privind îngrijirea copiilor în primii ani de viață și să direcționeze eforturile globale spre dezvoltarea unor indicatori care să evalueze dezvoltarea copiilor sub 3 ani.

    

SănătateaTV.ro