Creierul oamenilor care suferă de demenţă este acoperit cu o placă de beta-amiloid, însă medicii s-au întrebat dacă această placă este o cauză a îmbolnăvirii sau un efect al acesteia. Un nou studiu publicat de Dr. Ganesh M. Shankar şi Dr. Dennis J. Selkoe de la Harvard Medical School prezintă pentru prima oară efectul pe care un anumit tip de proteină beta-amiloidică îl are asupra creierului, informează cotidianul Time consultat de Agerpres.

Cercetătorii au provocat simptomele caracteristice maladiei Alzheimer injectând acest tip particular de proteină beta-amiloid pe cobai. Injecţiile cu alte tipuri de astfel de proteine nu au dus la declanşarea bolii, fapt care explică de ce anumiţi oameni al căror creier este acoperit cu plăci de beta-amiloid, nu prezintă nici unul dintre simptomele acestei boli incurabile.

Diferite tipuri de proteină beta-amiloid solubilă, conţinând un număr diferit de molecule, dar şi nuclee insolubile ale plăcii cerebrale, au fost injectat pe creierul cobailor. Injectările cu nucleele insolubile dar şi cu forma solubilă de beta-amiloid cu o moleculă şi respectiv cu trei molecule, nu au dus la declanşarea simptomelor de Alzheimer. În schimb, forma solubilă de beta-amiloid cu două molecule a dus la apariţia simptomelor acestei boli grave pe cobai.

Aceşti cobai au început să aibă disabilităţi ale funcţiei memoriei, în special pentru comportamente nou învăţate sau dobândite. În plus, densitatea celulelor cerebrale la aceşti şoareci a scăzut cu nu mai puţin de 47%. Conform cercetătorilor, proteina beta-amiloid a afectat sinapsele neuronale.

Dr. Marcelle Morrison-Bogorad, directorul secţiei de neurologie al Institutului naţional de geriatrie (National Institute on Aging), instituţie ce a finanţat acest studiu, s-a declarat surprins de faptul că doar unul dintre cele trei tipuri de proteine beta-amiloidice provoacă simptomele maladiei Alzheimer.

"Acest studiu desemenază doar începutul. Avem mult de muncă acum pentru a înţelege de ce acest tip de proteină beta-amiloid cu două molecule duce la apariţia demenţei", a declarat Dr. Morrison-Bogorad.

Sursa: Agerpres  

SănătateaTV.ro