La nivel global, numărul copiilor și adolescenților obezi a crescut de zece ori, în ultimii 40 de ani, arată un studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății. Cercetarea a fost publicată în revista The Lancet, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva Obezității, marcate anual, la 11 octombrie.

OMS atrage atenția că dacă actualul trend continuă, până în anul 2022, numărul tinerilor obezi va fi mai mare decât al celor care au o greutate moderată sau sub limitele normale.

Pentru realizarea studiului au fost analizate înălțimea și greutate a aproape 130 de milioane de subiecți, în vârstă de peste 5 ani, fapt ce a transformat cercetarea în cel mai mare studiu epidemiologic făcut vreodată. Peste o mie de contribuitori au analizat indicele de masă corporală și felul în care obezitatea a evoluat în perioada 1975-2016.

Potrivit cercetării, rata obezității în rândul adolescenților și copiilor a crescut de la sub 1% în rândul fetelor și băieților în 1975, la aproape  6% la fete și 8% la băieți, în 2016. Combinat, numărul obezilor a crescut de la 11 milioane în 1975, la 124 de milioane în 2016, atrage atenția OMS.

„Această tendință îngrijorătoare reflectă impactul marketingului și al politicilor alimentare globale, în urma cărora alimentele sănătoase sunt mult prea scumpe pentru familiile și comunitățile sărace. Tendința prezice formarea unei generații de copii și adolescenți care cresc fiind obezi, fapt ce poate duce și la creșterea riscului dezvoltării unor afecțiuni specifice, precum diabetul”, spune coordonatorul studiului, profesorul Majid Ezzati.

Autorii studiului atrag atenția că majoritatea copiilor și adolescenților din țările cu venit mediu (inclusiv Asia de Est, America Latină și Caraibe) au trecut rapid de la o greutate sub media normală, la obezitate. 

SănătateaTV.ro