Pacientele internate la Spitalul Clinic "Filantropia", în special cele de la Oncologie, ar putea în următoarele luni să beneficieze de o analiză care să releve eventuale mutații ale genelor BRCA, implicate în unele cazuri de cancer de sân sau ovarian, a declarat pentru SănătateaTV.ro medicul oncolog Dragoș Median.

“Au început să se facă astfel de analize și în România. În general în laboratoarele mari. Ca o noutate o să începem și la Spitalul Filantropia să facem această determinare. Deocamdată este în teste și sper să iasă totul bine, a explicat medicul.

La Spitalul Clinic “Filantropia”, procedura ar putea fi introdusă peste câteva luni și se va adresa strict pacientelor,  în special celor de la Oncologie, nu populației generale.

Momentan pentru femeile care vor să se testeze pur și simplu această investigație nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate și costă aproximativ 2.000 de lei, a spus oncologul. “Pentru pacientele care au deja un cancer de ovar, dacă îndeplinesc criteriile, ea este decontată”, a adăugat el.

“Cancerul ovarian este o boală insidioasă. Din păcate semnele și simptomele apar în stadii tardive ale bolii, nu în stadiile incipiente. De aceea, ideea că un anumit semn te poate duce la doctor nu este tocmai corectă. Mai degrabă aș milita pentru un control regulat. Un control anual, de exemplu, este minimum ce se cere în orice țară civilizată pentru o femeie, dacă vorbim de consult ginecologic, dar și pentru un bărbat, dacă vorbim de alt tip de consult”, a explicat dr. Dragoș Median.

Incidența cancerului ovarian crește cu vârsta, deci, pe măsură ce înaintează în vârstă, femeile ar trebui să meargă la control o dată la șase luni.

 

Simptomele cancerului ovarian

 

„În general simptomatologia este nespecifică, mai degrabă seamănă cu cea digestivă: meteorism – aceasta înseamnă balonare în termeni populari – probleme digestive, mai probabil decât ginecologice”, a afirmat medicul.

Cea mai bună metodă de diagnostic este ecografia transvaginală. “Ecografia transvaginală poate să vadă ovarele, poate să vadă adenopatiile, dacă există, vede uterul, este varianta cea mai bună de diagnostic. Confirmarea, însă, o face anatomopatologul”, a subliniat el.

În ceea ce privește factorii de risc, majoritatea, precum vârsta sau riscul ereditar nu pot fi controlați.

“Prezența unor mutații genetice, în special cele de tip BRCA, pentru că pe acestea le cunoaștem cel mai bine, pot să reprezinte un argument a face o intervenție cum e ovarectomia bilaterală – să se scoată ovarele – și aceasta, într-adevăr, ar duce la prevenția cancerului de ovar”, a declarant Dragoș Median.

Alți factori de risc sunt legați de numărul de sarcini – femeile care nu au avut nicio sarcină au un risc de aproximativ două ori mai mare decât cele care nu au născut – dar și alăptarea, “ cu cât mai lungă cu atât mai bună”, a explicat specialistul.

 

Tratamentul cancerului ovarian

 

Tratamentul cancerului ovarian constă, în primul rând, în intervenții chirurgicale. “Cu cât chirurgia este mai bine făcută, cu atât prognosticul pe termen lung este mai bun”, a explicat dr. Median. O altă etapă o reprezintă chimioterapia. “În stadiile incipiente nu este nevoie, dar în stadiile avansate este nevoie de chimioterapie și, în cazul unei recidive a bolii, iarăși chimioterapie”, a adăugat el.

Cancerul ovarian este diagnosticat anual la 295.000 de femei la nivel global şi 184.000 de decese sunt cauzate în fiecare an de această maladie, potrivit cifrelor oferite de World Ovarian Cancer Coalition. Statisticile arată că femeile cu acest tip de cancer au cea mai mică rată de supravieţuire. Până în 2035, se estimează o creştere de 55% a cazurilor de cancer ovarian şi o creştere de 70% a deceselor provocate de acesta.

 În România, cancerul ovarian reprezintă cea de-a cincea formă de cancer ca frecvenţă la femei. Țara noastră se află pe locul 20 în clasamentul statelor cu cele mai mari rate de cancer ovarian, în 2018. Astfel, rata de creștere a fost de 10,4%, potrivit World Cancer Research Fund.

Ultimul update: 11 mai 2019

SănătateaTV.ro