O echipă internațională de oameni de știință a dezvoltat neuroni artificiali, care ar putea, teoretic, ajuta pacienții care suferă de boli precum Alzheimer.

Neuronii artificiali au fost dezvoltaţi pentru a imita neuronii sistemului nostru nervos, copiind proprietăţile electrice ale acestora.

''Studiul nostru schimbă paradigmele deoarece oferă o metodă solidă prin care pot fi reproduse proprietăţile electrice ale neuronilor reali în detalii minuţioase. Însă, este mai amplu de atât, deoarece neuronii noştri au nevoie de doar 140 de nanowaţi de putere. Adică o miliardime din necesarul de putere al unui microprocesor, acesta din urmă fiind folosit în cadrul altor tentative de creare a neuronilor sintetici. Acest lucru face ca neuronii să fie foarte potriviţi pentru implanturi bio-electronice pentru tratarea afecţiunilor cronice'', a declarat Alain Nogaret, fizicianul care a condus proiectul la Universitatea din Bath.

Descoperirea vine după ce cercetătorii au observat că pot modela neuroni vii într-un program pe calculator şi să le recreeze felul în care trimit impulsuri într-un cip de silicon cu o acurateţe de peste 94%. Neuronii bionici, care sunt atașați de cipuri de silicon, pot primi semnale electrice de la celule nervoase sănătoase şi le pot procesa în fel natural, după care pot trimite noi semnale celorlalţi neuroni. Una dintre primele aplicaţii ar putea fi tratarea unei forme de insuficienţă cardiacă petrecută atunci când un circuit neuronal de la baza creierului se deteriorează din cauza vârstei sau a bolilor şi nu mai poate trimite semnalele electrice corecte pentru ca inima să pompeze sânge normal.

”Potențialul este infinit în ceea ce privește modul în care funcționează creierul, pentru că acum avem o înțelegere fundamentală privind unitatea de funcționare a creierului, iar printre aplicații se numără îmbunătățirea memoriei, vindecarea paraliziei sau ameliorarea altor boli”, a explicat Julian Paton, coautor al studiului, de la Universitățile Bristol și Auckland.  

”Orice zonă în care există o boală degenerativă, precum Alzheimer, sau în care neuronii nu mai trimit corect impulsuri din cauza vârstei, bolilor sau leziunilor, poate, teoretic , să permită înlocuirea circuitului biologic afectat  cu un circuit sintetic”, a afirmat Alain Nogaret, fizicianul care a condus proiectul la Universitatea din Bath.

Chiar şi cu mai multe eforturi direcţionate spre dezvoltarea neuronilor artificiali, va mai dura, însă, ani buni până ce aceştia vor putea să ajute pacienţii.

Ultimul update: 4 decembrie 2019

SănătateaTV.ro