La 15 februarie, Colegiul Medicilor din România a anunțat încheierea unui protocol de colaborare cu Ministerul Sănătății. Semnarea acestui protocol vine pe fondul unor scandaluri apărute în ultimele zile datorate descoperirii unor medici care au practicat timp de mai mulți ani fără a avea drept de liberă practică în România.

Conform protocolului, fiecare din părțile semnatare (Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor din România) se obligă să pună, ori de câte ori este nevoie, la dispoziția celeilalte părți toate informațiile pe care le deține referitoare la: dreptul de practică al medicilor, specialitățile și calificările profesionale dobândite, sancțiunile aplicate, existența unor avize și autorizări, precum și orice alte informații de natură a înlătura riscurile referitoare la siguranța pacienților, la asigurarea dreptului la sănătate ori la servicii medicale furnizate.

În plus, cele două instituții vor participa la controale comune în vederea verificării respectării regulamentelor și normelor care reglementează exercitarea profesiei de medic, indiferent de forma acesteia și de unitatea sanitară în care se desfășoară (publică sau privată).

Ultimul update: 15 februarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.