În această dimineață au sosit în țară o mie de doze de imunoglobulină pentru tratamentul imunodeficiențelor primare, anunță Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

Medicamentele urmează să fie distribuite spitalelor, urmând ca, în cursul acestei săptămâni, să fie primite alte 600 de flacoane dintr-un alt produs farmaceutic folosit pentru tratarea imunodeficiențelor primare.

De asemenea, potrivit Ministerului, tot în această săptămână urmează să fie achiziționate 2200 de flacoane pentru tratarea imunodeficiențelor secundare.

Discontinuitățile apărute anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină, cauzate de retragerea de pe piață a unor producători care asigurau peste 80% din necesarul de produse, au determinat retragerea din Lista C2 a medicamentelor cu probleme în aprovizionare, amintește Ministerul Sănătății, în comunicatul de presă.

În urma aprobării Ordonanței de Urgență  de suspendare temporară  a obligației de plată a taxei clawback  pentru deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în luna decembrie 2017, imunoglobulinele au fost reintroduse în lista C2, fiind astfel decontate din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), mai informează documentul.

Până la remedierea totală a aprovizionării cu imunoglobuline, începând din luna decembrie 2017, medicii din toate unitățile sanitare din țară au la dispoziție o linie telefonică specială la care pot anunța cazurile grave care necesită tratament cu imunoglobulină, astfel încât din stocurile existente în alte unități sanitare să fie direcționate medicamentele pentru tratamentul necesar în astfel de cazuri.  

SănătateaTV.ro