O nouă epidemie de Ebola a fost declarată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în Republica Democrată Congo, la mai puțin de o săptămână de la momentul în care OMS declarase încheiată epidemia precedentă, la două luni de la debut.

            Noile cazuri de febră hemoragică au fost confirmate în două provincii din nordul țării, aflate la peste 2.500 de kilometri de Bikoro, zona afectată de epidemia precedentă. Din acest motiv, autoritățile nu sunt sigure că este vorba despre noi cazuri de Ebola din epidemia precedentă, suspectând existența unui nou focar. Conform datelor furnizate de OMS, până la 6 august au fost documentate 43 de cazuri posibile de febră hemoragică, 16 confirmate, 27 probabile. De asemenea, au fost înregistrate 34 de decese. Trei cazuri de îmbolnăvire și două decese au fost înregistrate în rândul personalului medical mobilizat la fața locului.

            Autoritățile spun că această nouă epidemie va fi foarte dificil de ținut sub control. Provinciile Kivu de Nord și Ituri – unde au fost confirmate noile cazuri de febră hemoragică – se află la granița cu Uganda și Rwanda, o zonă măcinată de conflicte politice, în care se află peste un milion de refugiați. Asta face ca accesul în zonă al personalului medical, dar și controlul epidemiei prin depistarea precoce a cazurilor noi și a contactelor celor infectați, izolarea cazurilor suspecte și testarea de laborator să fie mult îngreunate.

Pe de altă parte, doze dintr-un vaccin experimental împotriva febrei hemoragice se află încă în țară de la epidemia anterioară, așa că o campanie de vaccinare care vizează în mod prioritar persoanele la risc maxim – începând cu personalul medical din zonele afectate și continuând cu persoanele care au avut contact cu victimele virusului – poate începe imediat ce tulpina de Ebola responsabilă pentru aceasta nouă epidemie va fi confirmată prin secvențiere genetică. Vaccinul disponibil este eficient doar împotriva tulpinei Ebola Zaire.

Monica Georgescu

SănătateaTV.ro