Un studiu efectuat pe maimute de cercetatori americani a aratat ca vaccinul BCG, impotriva tuberculozei, este mult mai eficient daca este administrat intravenos, in loc de subcutanat, cum este in prezent standardul. Pana cand metoda va fi declarata sigura si pentru oameni mai este cale lunga si sunt necesare teste riguroase.

Autorii studiului au impartit subiectii – maimute rhesus, care sunt mai vulnerabile la tuberculoza ca oamenii – in sase grupuri. Primului i-a fost administrat vaccinul BCG normal, subcutanat. Celui de-al doilea i s-a administrat la fel, dar in doza mult mai mare. Celui de-al treilea i s-a administrat nazal, celui de-al patrulea i s-a administrat atat subcutanat, cat si nazal, iar celui de-al cincilea i s-a administrat intravenos o doza crescuta. Al saselea grup, cel de control, nu a primit vaccin.

Dupa sase luni, numai maimutele carora le-a fost administrat intravenos vaccinul au fost bine protejate. Mai exact, noua din 10 maimute injectate astfel nu au prezentat nicio inflamatie la nivelul plamanilor. Mai mult decat atat, au avut de 100.000 de ori mai putine bacterii de tip Mycobacterium tuberculosis in plamani.

Studiul a fost desfasurat de oameni de stiinta de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Pittsburgh si de la Institutul National al SUA pentru Alergii si Boli Infectioase. Ei trebuie sa stabileasca in continuare cat timp dureaza protectia

Desi, in mod normal, vaccinurile destinate copiilor nu sunt injectate in vene, un vaccin experimental impotriva malariei administrat astfel catorva sute de copii, in Africa, a avut rezultate promitatoare.

Vaccinul impotriva tuberculozei, cunoscut ca BCG (Bacille Calmette-Guérin), este utilizat din 1921 si considerat sigur pentru nou-nascuti, insa nu este foarte eficient. Apara nou-nascutii de unele forme foarte grave de tuberculoza, insa efectul sau scade in timp, astfel ca nu protejeaza adolescentii sau adultii de boala pulmonara provocata de Mycobacterium tuberculosis, ce provoaca cele mai multe decese.