Un dispozitiv portabil de monitorizare a semnelor vitale fetale a fost lansat în SUA, la Consumer Electronics Show (CES) 2019, în Las Vegas. Dispozitivul inovator, denumit Owlet Band, detectează ritmul cardiac fetal și înregistrează valorile acestuia, numără automat toate mișcările active fetale, numără contracțiile uterine ale mamei și indică pozițiile materne din timpul somnului. Noul dispozitiv le prezintă femeilor gravide, la trezire, un raport despre activitatea fetală din timpul somnului mamei.

Owlet Band are aparența unei piese vestimentare obișnuite, dar țesătura include senzori ultrasubțiri, care colectează informații. Pe baza unor algoritmi proprii, din semnalele bioelectrice recepționate se izolează ritmul cordului fetal și impulsurile corespunzătoare mișcărilor active. Datele sunt transmise în timp real către o aplicație de pe telefonul mobil.

Compania intenționează să lanseze comercial acest dispozitiv în SUA anul acesta. În prezent, dispozitivul este testat în colaborare cu cercetători de la Columbia University. „Căutăm mereu astfel de produse, pe care să le putem utiliza apoi cu încredere pentru a colecta și analiza date fiziologice semnificative. Suntem optimiști că Owlet Band va furniza aceste informații valoroase, pentru o evaluare non-invazivă a sănătății materne și fetale”, a declarat prof. dr. William Fifer, profesor de psihiatrie și pediatrie la Columbia University, citat de un comunicat de presă emis de compania producătoare. Între cele 300 de femei care au încercat dispozitivul, principala calitate relatată a fost aceea că furnizează o asigurare că fătul este bine.

Ultimul update: 9 ianuarie 2019

SănătateaTV.ro