Centrul de Boli Reumatismale Dr. Ion Stoia, administrat de Primăria Municipiului București prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) lansează campania Rămâi activ – Time2Work. Acțiunea vine cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva artritei, celebrată în fiecare an la data de 12 octombrie.

La evenimentul de lansare, medici, dar și pacienți tratați în cadrul unității sanitare vor vorbi despre problemele cu care se confruntă, dar și cum au reușit bolnavii să depășească barierele bolii printr-o viață activă și să își adapteze viața profesională.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că afecțiunile musculo-scheletice sunt principala cauză de dizabilitate la nivel mondial.
Bolile reumatice şi musculo-scheletice generează 50% din absenteismul de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă. În România, șase sute de mii de oameni suferă de boli reumatice.

 

100 de milioane de europeni suferă de boli reumatice

 

Bolile reumatice reprezintă una dintre cauzele principale ale dizabilităţilor fizice în rândul populaţiei active, generând importante costuri socio-economice, precum pierderea productivităţii la locul de muncă, arată Liga Europeană împotriva Reumatismului (European League Against Rheumatism - EULAR). La nivel european, aceste boli nu afectează doar persoanele suferinde în mod direct, ci şi familiile acestora fiind nevoie de o cheltuială ridicată pentru îngrijire și tratament.  

Conform OMS, bolile reumatismale reprezintă peste 150 de afecţiuni musculo-scheletice, care sunt în mare parte progresive şi asociate cu durere. Aceste afecţiuni fac parte dintre cauzele principale ale morbidităţii şi creării de dizabilităţii, care generează cheltuieli pentru asistenţă medicală şi pierderea locului de muncă. Bolile afectează peste 100 de milioane de persoane de toate vârstele din Europa, unul din cinci europeni primind tratament pentru o boală reumatismală. Cele mai frecvente forme ale artritei sunt artrita reumatoidă şi osteoartrita.

 

Artrita reumatoidă și osteoartrita

 

Artrita reumatoidă este o boală autoimună, care afectează articulaţiile, muşchii, tendoanele şi ţesutul fibros. Boala poate să apară la persoanele de vârstă adultă, între 20 şi 40 de ani, şi în decurs de 10 ani de la debut, cel puţin 50% dintre pacienţi nu mai pot să lucreze cu normă întreagă.

Osteoartrita este o boală degenerativă a articulaţiilor, care afectează în principal cartilajul articular şi este asociată cu îmbătrânirea, fiind una dintre cele zece boli cu cel mai înalt grad de invaliditate din ţările dezvoltate.

Apariția bolilor reumatismale este favorizată de fumat, diabet, stres, hipertensiunea sau excesul de colesterol.

Ultimul update: 14 octombrie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.