Artrita la genunchi ar putea fi diagnosticată cu ajutorul unui aparat utilizat de ingineri la structurile podurilor pentru detectarea defecțiunilor. Este vorba de un microfon care poate detecta zgomotul făcut de genunchi atunci când flexează. Mai exact, acesta poate sesiza undele de înaltă frecvență.

Studiul, realizat de cercetătorii britanici de la Universitatea Lancaster, Universitatea din Central Lancashire și Universitatea Manchester, a implicat teste efectuate pe genunchii a 89 de adulți cu osteoartrită.

Participanții au fost puși să se ridice de pe scaun de cinci ori, timp în care, cu ajutorul microfonului special, au fost înregistrate semnale acustice emise de articulațiile lor. Autorii studiului au presupus că genunchii vor acționa ca niște structuri inginerești - cu „suprafețe netede și bine lubrifiate” care se mișcă fără zgomot și „mișcări inegale de suprafețe dure, slab lubrifiate”, care generează semnale acustice.

Rezultatele testelor au demonstrat că tehnica folosită ar putea sesiza diferența dintre semnalele produse de genunchi sănătoși și cei cu osteoartrită.  Cel care a condus studiul, prof. John Goodacre, de la Universitatea Lancaster, a spus că aceasta este o tehnică promițătoare.

„Modul actual de clasare a artrozei genunchiului este brut, implicând de obicei o radiografie, iar imaginea se poate schimba la câteva luni. Acesta este un mod mai fin, mai sensibil de gradare a gravității, fără a se baza pe o radiografie”, a declarat Goodacre.

Deși nu sunt sesizabile pentru oameni, formele de undă pot fi analizate de computere indicând o perspectivă asupra sănătății genunchiului. Cercetătorii au mai spus că prin această tehnică, atât diagnosticarea osteoartritei, dar și mai multe tratamente ar putea fi îmbunătățite.

Echipa de cercetare, care și-a publicat descoperirile în PLOS One, a descoperit că, cu cât sunt mai multe „lovituri” înregistrate pe formele de undă produse de genunchi, cu atât este mai „zgomotos” genunchiul și mai severă osteoartrita.

Studiul mai afirmă că, în timp, noua abordare ar putea fi folosită ca instrument de diagnostic pentru sportivi pentru a evita accidentarea - și pentru a vedea dacă genunchii pacienților răspund la tratament.

Osteoartrita genunchiului este o afecțiune degenerativă comună a articulației, care poate provoca durere, rigiditate și umflare a articulației. În mod normal, corpul poate repara deteriorarea articulațiilor, dar în cazul osteoartritei, cartilajul de protecție de la capetele oaselor se descompune și nu se poate reface. 

Ultimul update: 18 octombrie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.