Renunțarea la micul dejun este asociată cu un risc crescut al apariției aterosclerozei, atrage atenția un studiu publicat în revista Journal of the American College of Cardiology. Ateroscleroza este o afecțiune caracterizată prin întărirea și îngustarea arterelor, în cadrul unui proces lent și progresiv. Boala poate impiedica buna desfășurare a circulației sanguine, obstrucționând accesul sângelui către organele vitale.

În realizarea studiului, oamenii de știință din Madrid au examinat femei și bărbați care nu aveau probleme cu inima sau afecțiuni cronice ale rinichilor. Voluntarii au completat chestionare privind dieta uzuală, iar obiceiurile privind micul dejun au fost stabilite pe baza procentului zilnic de calorii pe care aceștia îl asimilează la prima masă din zi.

Dintre cei 4052 de participanți, 2.9% nu mănâncă la micul dejun, 69.4% preferă un mic dejun sărac în calorii, iar 27.7% unul copios.

Potrivit specialiștilor, ateroscleroza a fost observată mai frecvent în rândul celor care sar peste micul dejun și în a celor care preferă un mic dejun sărac în calorii.

De asemenea, în rândul celor două categorii au fost observați și cei mai mulți markeri de risc cardiometabolic. Cercetătorii atrag atenția că persoanele care sar peste micul dejun au avut cea mai mare circumferință a taliei, cel mai ridicat indice de masă corporală, cea mai ridicată tensiune arterială, dar și niveluri ridicate de lipide în sânge și de glucoză la naștere.

Astfel, potrivit cercetătorilor, în general, participanții la studiu care nu mănâncă de dimineață au avut un stil de viață nesănătos, care include o dietă săracă, consum frecvent de alcool și tutun. De asemenea, ei au fost mai predispuși apariției obezității și hipertensiunii.

Cercetătorii subliniază că în prezent, între 20 și 30% dintre adulți sar peste micul dejun, iar acest lucru duce la creșterea gradului de răspândire a obezității și a anomaliilor cardiometabolice asociate. 

SănătateaTV.ro