Oamenii de știință au aflat limita anduranței umane, analizând o cursă de 4.800 de kilometri, Tour de France și alte evenimente sportive. Potrivit lor, această limită este de 2,5 ori rata metabolică bazală, adică 4.000 de calorii pe zi, în medie. Orice consum de energie mai mare de atât nu este sustenabil pe termen lung.

Studiul, realizat de Duke University și publicat de BBC News, arată că femeile gravide sunt specialiste în anduranță, trăind aproape de limita a ceea ce poate suporta corpul. Mai exact, ele au perioade în care au un consum energetic de de 2,2 ori rata metabolică bazală.

 

Desfășurarea studiului

 

Studiul a început cu evenimentul Race Across the USA, în care atleți au alergat peste 4.800 de kilometri, din California la Washington DC, în 140 de zile. Practic, concurenții au alergat câte șase maratoane pe săptămână luni la rând.

Oamenii de știință au analizat efectul unui astfel de efort asupra organismului. Pe lângă concurenții de la Race Across the USA, au analizat și concurenții de la Tour de France și de la alte competiții de renume.

Rata metabolismului bazal al fiecăruia dintre atleți – numărul de calorii pe care corpul le arde în repaos – a fost înregistrată înainte și în timpul cursei. De asemenea, cercetătorii au înregistrat caloriile arse în timpul concursurilor.

Studiul a arătat că, inițial, consumul de energie a fost, inițial, foarte mare, dar, pe parcurs, s-a echilibrat, scăzând spre nivelul de de 2,5 ori rata metabolică bazală.

Cercetarea a permis și stabilirea unui tipar între durata unui eveniment sportiv și consumul de energie. “Poți face efort foarte intens timp de câteva zile, dar, dacă vrei să reziști mai mult, trebuie să îl reduci”, a explicat dr. Herman Pontzer, de la Duke University. “Nimeni pe care să îl știm nu a depășit această barieră” a anduranței umane, a adăugat el.

 

Cauzele probabile ale limitei de anduranță

 

Cercetătorii cred că această limită este dată mai degrabă de sistemul digestiv decât de inimă, plămâni sau mușchi. Astfel, ei au constatat că organismul nu poate digera, absorbi și procesa suficiente calorii și nutrienți pentru a susține un consum energetic mai mare.

Organismul își poate consuma propriile resurse, arzând grăsime sau masă musculară – care pot fi recuperate ulterior – în timpul unor evenimente de scurtă durată.

Cercetătorii cred că această descoperire i-ar putea ajuta pe atleți. “La Tour de France, de exemplu, dacă știi care este limita poți să te temperezi inteligent. În al doilea rând, discutăm de anduranță pe parcursul zilelor, săptămânilor și lunilor, deci este aplicabilă în special regimurilor de antrenament”, a explicat dr. Pontzer.

Ultimul update: 6 iunie 2019

SănătateaTV.ro