Oamenii de știință olandezi speră că au făcut pași importanți către găsirea unor tratamente pentru scleroza multiplă (MS). Asta după ce cercetătorii de la Universitatea Radboud din oraşul olandez Nijmegen au descoperit multiple variaţii de ADN care indică un risc mai mare de a dezvolta MS.

National MS Fund, o instituţie olandeză care strânge fonduri pentru a finanţa cercetările pentru tratamentul şi vindecarea MS, a explicat că descoperirea cea mai importantă este o variaţie genetică, una care indică un risc mai mare de a dezvolta scleroza multiplă. În urma unei reacţii autoimune a corpului, învelişul protector din jurul nervilor este atacat şi afectat iar ca rezultat nervii rămân expuşi şi sunt incapabili să mai transmită semnale spre creier, ceea ce ce duce la paralizie.

Cercetătorii au comparat ADN-ul membrilor unei familii cu MS cu cei ai unei familii sănătoase şi, analizând ambele profile, au descoperit diferite variaţii genetice ce influenţează dezvoltarea acestei boli, ceea ce a constituit „baza de investigaţie şi de urmărire”, scrie Agerpres.

Potrivit lui Geert Poelmans, cercetător asociat la Departamentul de Genetică Umană, rezultatele cercetării de urmărire „indică în ultimă instanţă dezvoltarea de noi tratamente pentru a combate MS pe termen lung”, folosind celule prelevate din pielea pacienţilor cu MS, pentru a cultiva celule stem, cu o durată de timp de doi ani pentru realizarea de studii şi cu un cost aproximativ de 750.000 de euro.

MS este o boală a sistemului nervos central care întrerupe fluxul de informaţie în interiorul creierului şi între creier şi corp şi, deşi încă nu se i cunoaşte încă originea, cercetătorii sunt de părere că o combinaţie de factori medio-ambientali şi genetici poate creşte riscul dezvoltării acestei boli.

Ultimul update: 19 noiembrie 2019

SănătateaTV.ro