Antibioticele nu tratează o infecție virală. Este avertizarea care vine tot mai des din partea medicilor asaltați, mai ales în sezonul rece, de pacienți care solicită antibiotic pentru tratarea gripei sau răcelii. În cazul copiilor, situația este și mai complicată, medicii fiind cei care trebuie să-i convingă pe părinți că administrarea unui antibiotic nu rezolvă o infecție provocată de un virus, ci doar în cazul în care infecția este provocată de o bacterie.

Conf. dr. Oana Falup-Pecurariu, președinta Societății Naționale Române de Boli Infecțioase Pediatrice, afirmă că este foarte important ca antibioticul să fie prescris și administrat când trebuie, pentru că altfel există riscul ca acesta să nu mai acționeze când se impune cu adevărat administrarea lui. În plus, trebuie o atenție sporită pentru că virusurile sunt și cele care deschid calea suprainfecțiilor bacteriene, mai ales în cazul persoanelor cu organism imunocompromis, atrage atenția medicul pediatru.

 

Vaccinarea la timp diminuează prescrierea antibioticelor

 

„Nu ar trebui să prescriem niciodată antibiotice dacă știm sau bănuim că avem de a face cu o infecție virală. Ele nu se justifică. Cred că cel mai avizat om este tot doctorul, el este cel care decide ce fel de terapie prescrie în funcție de simptomele pacientului din fața lui. Nu le prescrie nici Dr. Google, pentru că Dr. Google nu-și asumă responsabilitatea, și nici alte mijloace de informație. Mi-ar plăcea să cred că odată cu implementarea vaccinărilor corecte și la timp, prescripțiile de antibiotice se diminuează. Asta a văzut toată lumea europeană și mondială, că implementarea unor scheme naționale de vaccinare aparent complexe a dus la scăderea consumului de antibiotice, la scăderea cazurilor de infecții complicate”, mai spune Oana Falup-Pecurariu.

 

Presiunea părinților asupra medicilor

 

Însă, de multe ori, medicii se confruntă cu insistențele părinților, care cred că doar antibioticul este cel mai eficient în tratarea copiilor, mai ales când este vorba de viroză respiratorie. „Încetul cu încetul, se schimbă mentalitățile și părintele prinde încredere. Este și o presiune din partea părinților uneori, să li se prescrie antibiotic. Trebuie să te ții foarte tare pe poziții și să le explici că adeseori infecțiile virale fac febră înaltă două, trei, chiar patru zile, dar ulterior evoluția este bună. Ai pentru aceste lucruri toate argumentele științifice, însă este mai greu, trebuie să ai o foarte bună relație de încredere reciprocă cu părinții”, afirmă medicul pediatru. 

 

Nu doar antibioticele vindecă

 

Interzicerea eliberării antibioticelor fără rețetă în farmacii a dus la o scădere a administrării de antibiotice. Dar presiunea s-a mutat asupra medicilor. „Din păcate, foarte multe persoane încă cred în puterea vindecătoare absolută a antibioticelor. Nu numai antibioticele te vindecă, te vindecă și alt spectru de medicație. Nu cred că ele reprezintă răspunsul la toate întrebările noastre și de aceea nici nu sunt prescrise în exces în țările Uniunii Europene. Pe mine m-a bucurat acea interdicție de a se administra la cerere antibiotice și orice fel de antibiotice.”

Oana Falup-Pecurariu atenționeză că, pentru a evita îmbolnăvirea, singura metodă sigură este vaccinarea. „Pe copii îi expunem nonstop la boli, chiar și prin contactul cu noi, că suntem purtători de virusuri și bacterii. Partea care ne ajută să nu facem boala ține de vaccinare. Mesajul meu este că nu trebuie să ne fie frică de vaccinare, este dreptul nostru la sănătate.”

Ultimul update: 9 februarie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.