Obezitatea nu este o alegere, iar să-i faci pe cei care se confruntă cu o astfel de problemă să se simtă rușinați nu rezolvă problema, ci din contră, îi face doar să se simtă și mai prost.  Potrivit unui raport al Societății Britanice de Psihologie, citat de BBC, este nevoie de o schimbare a limbajului medical, astfel încât cei care au probleme cu greutatea să nu mai fie numiți "persoane obeze", ci "persoane cu obezitate". Potrivit aceluiași raport, e necesar ca profesioniștii din sănătate să fie instruiți în așa fel încât să vorbească despre problemele cu greutatea cu mai multă compasiune. 

Psihologii britanici transmit, totodată, și că numărul tot mai mare de oameni care se confruntă cu obezitatea nu poate fi explicat doar prin așa-numita lipsă de voință și motivație. Totul este mult mai complicat. 

 

Legătura dintre stres, traumă și obezitate

 

Oamenii cei mai predispuși să ajungă la o greutate nesănătoasă sunt aceia care au risc genetic ridicat de a dezvolta obezitate și ale căror vieți sunt, totodată, modelate de mediile de lucru și sociale care promovează mâncatul în exces și inactivitatea", arată raportul Societății Britanice de Psihologie. 

Potrivit aceleiași surse, oamenii care trăiesc în zone defavorizate experimentează adeseori niveluri ridicate de stres, se confruntă cu traume, iar mediul în care locuiesc le oferă prea puține oportunități pentru a face mișcare. Totodată, aceștia nu au prea multe opțiuni nici în ceea ce privește mâncarea sănătoasă.

Experiențele psihologice joacă, de asemenea, un rol important în dezvoltarea obezității. Raportul arată că mai mult de jumătate dintre britanicii care se confruntă cu probleme de greutate au experimentat dificultăți în copilărie.

 

Cum îi afectează stigmatizarea pe oamenii cu obezitate

 

Prin faptul că îi fac pe oameni să se simtă rușinați de greutatea lor, campaniile de sănătate publică, dar și medicii și asistentele care recurg la stigmatizare cauzează și mai mult stres. Care, de cele mai multe ori, îi determină pe cei cu obezitate să mănânce și mai mult și să se îngrașe și mai tare.

Psihologii se pot folosi de expertiza pe care o au pentru a-i instrui pe profesioniștii din sănătate să comunice mai bine despre obezitate, spune dr. Angel Chater, unul dintre autorii raportului. 

"Poți să ai cea mai mare voință din lume, dar dacă nu ai acces la mâncarea corectă, la mediul potrivit și la cel mai bun start în viață.... va fi dificil", a subliniat psihologul.

Ultimul update: 25 septembrie 2019