La 26 noiembrie este celebrată Ziua mondială a carenței de fier. O treime din populație, la nivel mondial, are carență de fier. Afecțiunea este des întâlnită mai ales în rândul femeilor între 25 și 35 de ani, al celor însărcinate și al copiilor cu vârsta sub 5 ani.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), carența de fier este printre cele mai răspândite deficiențe nutriționale din lume. În plus, este subdiagnosticată și netratată corespunzător din cauza nerecunoașterii simptomelor și a faptului că acestea sunt de multe ori asociate altor afecțiuni.  În Europa, carența de fier afectează până la aproximativ 33% din femeile aflate la premenopauză, până la 77% dintre femeile însărcinate și până la 48% dintre copii.

Carența de fier rămâne o afecțiune greu de recunoscut de cei care manifestă simptome specifice, deși consecințele sale pot fi serioase iar prevalența în rândul populației este relativ ridicată.

Nerecunoaşterea simptomelor deficitului de fier şi ale anemiei feriprive este, de multe ori, cel mai mare obstacol în calea obținerii unui diagnostic. Printre simptomele obișnuite ale lipsei de fier se numără oboseala, paloarea, unghiile friable, lipsa capacității de concentrare. Totuşi, simptomele carenței de fier se pot manifesta diferit, pot fi greu de identificat și pot fi asociate cu alte afecțiuni.

Consecințele deficitului de fier pot fi asociate și cu o înrăutățire a stării de sănătate. OMS susține că deficitul de fier poate duce la o scădere cu 30% a capacității de efort fizic. De asemenea, deficitul de fier poate duce la agravarea unei afecțiuni cronice preexistente și poate contribui la creșterea morbidității și a mortalității. La copii, carența de fier poate afecta semnificativ dezvoltarea cognitivă și motorie. În plus, pe perioada sarcinii, lipsa fierului afectează nu numai sănătatea viitoarelor mame, dar și pe cea a fătului. Deficitul de fier este, de asemenea, frecvent asociat cu boli inflamatorii cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă cronică, boala cronică de rinichi și sindromul de intestin iritabil.

Ultimul update: 26 noiembrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.