La nivel global, anual, 25 de milioane de avorturi sunt catalogate ca fiind nesigure, arată un studiu publicat de Organizația Mondială a Sănătății. 97% dintre acestea au loc în Africa, Asia și America Latină.

„În țările în curs de dezvoltare, sunt necesare eforturi susținute pentru a asigura accesul la măsuri contraceptive și avorturi sigure. Lipsa accesului la aceste servicii poate avea consecințe grave asupra sănătății femeilor și a membrilor familiei sale”, spune coordonatoarea studiului, Bela Ganatra.

Potrivit acesteia, în ciuda tehnologiei avansate disponibile, numărul avorturilor nesigure este în continuare mult prea mare, iar de pe urma lor, prea multe femei au de suferit sau își pierd viața.

Potrivit OMS, 55% dintre avorturile care au avut loc între 2010 și 2014 au fost făcute în condiții sigure.

Circa 31% dintre intervenții au fost mai puțin sigure, ceea ce înseamnă că fie au fost făcute de un specialist, dar folosind metode nesigure sau învechite, fie au fost făcute de o persoană care nu este specialistă, dar care a utilizat metode sigure. 14% dintre ele au fost catalogate ca având cel mai mic nivel de siguranță, fiind făcute de personal nespecializat, cu metode periculoase. De altfel, aceasta din urmă este și categoria în rândul căreia au avut loc și cele mai multe decese, avertizează OMS.

Potrivit studiului, în America de Nord și în Europa de Vest și Nord au avut loc cele mai numeroase avorturi sigure, acestea fiind și regiunile în care legea avortului este permisivă, rata utilizării metodelor contraceptive este mare și există dezvoltare economică, egalitate între sexe și servicii medicale de calitate.

În regiunile în curs de dezvoltare, numărul avorturilor sigure din Asia de Est, inclusiv China, a fost similar celui din statele dezvoltate. Cu toate acestea, în afara acestei zone, mai puțin de 1 din 2 avorturi a fost făcut în condiții sigure. În America Latină însă, proporția a fost de 1 din 4, deși majoritatea avorturilor au fost catalogate ca fiind mai puțin sigure. Motivul din spatele acestor rezultate este faptul că aici, femeile obișnuiesc frecvent să își procure și să își administreze singure medicamente care induc avortul, explică OMS. 

SănătateaTV.ro