Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a actualizat lista medicamentelor esențiale pe plan mondial.  Acum, 460 de produse sunt  considerate obligatorii pentru a acoperi necesitățile în materie de sănătate publică.

" 28 de medicamente pentru adulți și 23 pentru copii au fost adăugate pe lista medicamentelor esențiale.  De asemenea, sunt specificate și alte indicații terapeutice pentru 26 de produse deja existente. Asta înseamnă, în total, 460 de produse considerate esențiale pentru a răspunde celor mai importante nevoi în materie de sănătate publică", a anunțat OMS.

 

Cinci medicamente noi pentru tratarea cancerului

 

 

Organizația Mondială a Sănătății a acordat o importanță deosebită medicamentelor folosite în tratamentul cancerului. Cinci astfel de medicamente au fost adăugate pe lista esențialelor.

"În contextul în care mai multe tratamente pentru cancer au fost puse pe piață în ultimii ani, doar câteva au dovedit suficiente beneficii terapeutice astfel încât să fie considerate esențiale. Cele cinci medicamente pe care OMS le-a adăugat pe noua listă sunt privite ca cele mai bune în ceea ce privește rata de supraviețuire în cazul  melanomului, cancerului de plămâni, cancerelor de sânge și cancerului de prostată. De exemplu, două imunoterapii recent dezvoltate (nivolumab și pembrolizumab) au dus la o rată a supraviețuirii de 50% în cazul melanomului avansat, o formă de cancer care până recent era incurabilă", explică Organizația Mondială a Sănătății.

“Includerea pe listă a unora dintre cele mai noi și mai avansate tratamente împotriva cancerului reprezintă un semnal puternic că fiecare om  merită să aibă acces la medicamente care îi pot salva viața, nu doar la cele pe care și le poate permite”, atrage atenția directorul OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Alte noutăți pe listă

 

În ceea ce privește antibioticele, au fost introduse pe lista medicamentelor esențiale trei noi antibiotice pentru tratamentul infecțiilor multidrog rezistente.

Alte modificări includ:

  • noi anticoagulante orale  care să prevină accidentul vascular cerebral, ca alternativă  la warfarină pentru fibraliția atrială și tromboza venoasă profundă; aceste medicamente sunt avantajoase pentru statele mai puțin dezvoltate, pentru că, spre deosebire de warfarină, nu necesită monitorizare regulată;
  • medicamente biologice și biosimilarele lor pentru boli inflamatorii cronice, precum artrita reumatoidă și bolile inflamatorii intestinale;
  • carbetocin pentru prevenirea hemoragiilor postpartum. Această nouă formulă are efecte similare cu cele ale oxitocinei, terapia standard din prezent, dar are avantajul că nu necesită refrigerare; poate fi o alternativă pentru țările tropicale.

150 de state din întreaga lume folosesc "Lista medicamentelor esențiale" întocmită de OMS  pentru a lua decizii  cu privire la ce medicamente  reprezintă cea mai bună investiție, în funcție de cercetări  și de impactul asupra sănătății.

Potrivit Ministerului Sănătății, România consultă această listă, iar comisiile de specialitate hotărăsc ce preiau din ea.

Medicamentele aflate pe  lista medicamentelor esențiale ar trebui să fie accesibile pentru populație prin intermediul sistemelor naționale de sănătate publică.

Ultimul update: 9 iulie 2019