Organizația Mondială a Sănătății (OMS) speră că pacienții cu tuberculoză multidrog-rezistentă (MDR-TB) vor beneficia de o creștere a calității vieții, dar și de o îmbunătățire a rezultatelor tratamentului, în urma modificărilor cheie în tratamentul MDR-TB anunțate de organizație. „Prima schimbare importantă este un nou clasament prioritar al medicamentelor disponibile pentru tratamentul MDR-TB, bazat pe un echilibru atent între beneficiile așteptate și efectele adverse. Succesul tratamentului pentru MDR-TB este în prezent scăzut în multe țări. Acest lucru însă ar putea fi sporit prin îmbunătățirea accesului la medicamentele cele mai bune pentru toți pacienții cu MDR-TB”, se arată într-un comunicat OMS.

               A doua schimbare importantă este o schemă terapeutică administrată oral, care ar urma să înlocuiască tratamentul MDR-TB cu agenți injectabili cu alternative mai puternice, cum ar fi bedachilina (primul medicament care se va dezvolta special pentru tratamentul MDR-TB). OMS mai arată că agenții injectabili provoacă pacienților dureri și suferințe și că mulți prezintă efecte adverse grave care duc adesea la întreruperea tratamentului.

 

               „Tratamentul pentru pacienții cu MDR-TB va fi puternic transformat în bine”, a declarat dr. Soumya Swaminathan, director adjunct pentru programe al OMS. „Bazându-se pe datele noi disponibile și cu implicarea unui număr mare de părți interesate, OMS a avansat în revizuirea rapidă a dovezilor și a comunicat schimbările cheie necesare pentru îmbunătățirea șanselor de supraviețuire a pacienților MDR-TB la nivel mondial.”

 

               Comunicarea rapidă a OMS urmărește să încurajeze și să pregătească implementarea orientărilor noi, consolidate, actualizate și mai detaliate ale OMS privind tratamentul MDR-TB, care vor fi lansate anul acesta. OMS înființează, de asemenea, un grup operativ cu mai multe părți interesate, pentru a coordona sprijinul acordat programelor naționale de tuberculoză în tranziția rapidă la schimbările-cheie avute în vedere. Anunțul privind modificarea revoluționară în programul de tratament MDR-TB vine după o evaluare aprofundată a celor mai recente dovezi privind eficacitatea și siguranța medicamentelor disponibile pentru a trata MDR-TB, realizată de un grup independent de experți convocați de OMS.

 

               Tuberculoza rămâne una din primele zece cauze de deces la nivel mondial. Aproximativ 600.000 de cazuri noi de MDR-TB (sau alte forme rezistente la rifampicină) apar în fiecare an și aproximativ 240.000 de persoane mor din cauza acestor forme de TBC în fiecare an, conform estimărilor OMS. Diagnosticul și tratamentul MDR-TB rămân provocări majore, întrucât doar una din patru persoane afectate este în prezent diagnosticată și chiar mai puține sunt tratate cu succes.

 

 

Ștefania Doroftei

 

SănătateaTV.ro