Pe măsură ce populația globală îmbătrănește, este de așteptat ca numărul persoanelor care vor suferi de demență să se tripleze, de la 50 de milioane în prezent, la 152 de milioane până în anul 2050, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

„Anual, aproape 10 milioane de oameni dezvoltă demență, iar 6 milioane dintre aceștia provin din state cu venituri mici sau medii. Acesta este un semnal de alarmă: trebuie să acordăm o atenție deosebită acestei provocări aflate în creștere și să ne asigurăm că, indiferent unde locuiesc, persoanele care suferă de demență primesc ajutorul de care au nevoie”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.

Potrivit datelor, costul anual asociat demenței este de 818 miliarde de dolari, echivalentul a mai mult de 1% din Produsul Intern Brut Global. Până în anul 2030, OMS se așteaptă ca acest cost să se dubleze.

În acest context, OMS a lansat o platformă adresată persoanelor care suferă de demență, cu ajutorul căreia vor fi monitorizate serviciile oferite bolnavilor și însoțitorilor acestora, la nivel statal și global, dar și existența politicilor naționale în domeniu.

Până în prezent, organizația a colectat date din 21 state, urmând ca până la sfârșitul anului 2018, numărul acestora să ajungă la 50.

Din informațiile colectate până în prezent, 81% dintre state desfășoară deja programe pentru conștientizarea demenței sau campanii pentru reducerea riscurilor de a dezvolta boala, 71% au deja o platformă dedicată afecțiunii și oferă sprijin îngrijitorilor bolnavilor, iar 66% au inițiative în domeniu.

Demența reprezintă o denumire generică pentru mai multe boli care afectează memoria, alte abilități cognitive și comportamentale și care interferează în mod semnificativ cu abilitatea unei persoane de a-și desfășura activitățile zilnice. Potrivit statisticilor, demența este mai des întâlnită în rândul femeilor. Cea mai cunoscută formă de demență este boala Alzheimer.

În România, potrivit unor statistici recente, aproximativ 270 de mii de persoane suferă de Alzheimer sau alte forme de demenţă. 

SănătateaTV.ro