Pojarul a revenit în regiunea europeană, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În 2017, boala a afectat 21.315 persoane, comparativ cu 5.273, în 2016, arată datele publicate de organizație.

Raportul OMS a fost dat publicității înaintea unei întâlniri pe tema imunizării, care a avut loc la Muntenegru.

„Fiecare persoană din Europa afectată de pojar ne amintește că adulții și copiii nevaccinați, indiferent de zona în care locuiesc, sunt expuși riscului de a se îmbolnăvi și de a răspândi infecția. Peste 20 de mii de îmbolnăviri și 35 de decese numai în 2017 sunt o tragedie pe care pur și simplu nu putem să o acceptăm”, a spus Dr. Zsuzsanna Jakab, directorul OMS pentru regiunea Europei.

Potrivit OMS, în 2017, au fost raportate focare de pojar în 15 din cele 53 de state din regiune. Cele mai multe îmbolnăviri au fost în România (5.562), Italia și Ucraina.

Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că, în ultimii ani, aceste țări s-au confruntat cu o serie de provocări în domeniu, între care scăderea ratei generale a acoperirii vaccinale, rate scăzute de vaccinare în rândul unor grupuri marginalizate de populație sau întreruperi ale fluxului de aprovizionare cu vaccinuri.

Focare de pojar au fost raportate și în state precum Grecia, Germania, Franța, Rusia, Belgia sau Marea Britanie. Chiar dacă la finalul lui 2016, 42 de state au reușit să întrerupă epidemia de pojar, OMS a avertizat că focarele de infecție vor continua să izbucnească până când nu va fi imunizat fiecare copil și adult susceptibil îmbolnăvirii.

Măsuri pentru stoparea infectării și pentru prevenirea unei noi epidemii se iau pe numeroase fronturi, amintește OMS. Ele includ sensibilizarea opiniei publice, imunizarea angajaților din sistemul medical și a altor adulți aflați în grupe de risc, dar și rezolvarea provocărilor legate de accesul și furnizarea vaccinurilor.

SănătateaTV.ro