Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat întreaga populaţiei asupra faptului că există riscul ca în curând să nu mai existe remedii pentru unele bacterii. Potrivit directorului Biroului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Zsuzsanna Jakab, acest lucru s-ar putea întâmpla cât de curând. Declaraţia oficialului a fost făcută înainte de vizita sa la Moscova, unde va participa la o reuniune internaţională pe tema “Contracararea rezistenţei la tratament: lipsa de măsuri astăzi, un mâine fără medicamente”, ce urmează să se desfăşoare în data de 7 aprilie 2011, mai exact de Ziua Mondială a Sănătăţii.

Cu acest prilej, reprezentanta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii va pune accent şi pe pericolele pe care le reprezintă rezistenţa microbiană la tratamentul cu antibiotice. Conform directorului Biroului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, “însuşi Alexander Fleming, care a descoperit penicilina în 1928, avertiza că utilizarea excesivă a antibioticelor poate conduce la creşterea imunităţii bacteriilor la acest tip de preparate.

Rezistenţa bacteriilor la antibiotice relevă o serie de aspecte precum slaba conştientizare a publicului larg faţă de tratamentul cu antibiotice, o atitudine de complacere profesională a cadrelor medicale şi lipsa de responsabilitate a unităţilor comerciale de distribuire a medicamentelor.

Toate acestea împreună formează un cocktail otrăvitor”.

În acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii sfătuieşte fiecare ţară să întocmească un plan de contracarare a acestei probleme, să limiteze comercializarea antibioticelor şi să interzică utilizarea acestora în zootehnie, unde astfel de preparate sunt folosite pentru accelerarea creşterii animalelor sănătoase din raţiuni comerciale. Mai mult decât atât, reprezentanta OMS consideră că ar trebui impus şi un control mai riguros al calităţii medicamentelor.

SănătateaTV.ro