La nivel mondial, 81% dintre școlari nu fac suficientă activitate fizică, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). De asemenea, 23% dintre adulți nu întreprind activități fizice.

 

Specialiștii OMS precizează că lipsa activității fizice este un factor important de risc pentru dezvoltarea și apariția bolilor netransmisibile (accident vascular cerebral, diabet zaharat și cancer).

În schimb, persoanele care efectuează activități fizice își îmbunătățesc musculatura, capacitățile cardio-pulmonare, osoase, dar și prezintă rate scăzute ale bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, accident vascular cerebral, diabet zaharat sau cancer.

 

De altfel, oamenii trebuie să știe diferența dintre activitatea fizică și sport. Mai precis, orice activitate prin care corpul se mișcă prin musculatura scheletală care utilizează energie este activitate fizică. Sportul reprezintă o activitate fizică constantă, metodică, după un anumit program și care necesită respectarea unor reguli – și are la bază elementul competitiv și un scop, adică obținerea unei performanțe.

 

Planul global de acțiune pentru Prevenirea și Controlul bolilor netransmisibile 2013-2020 OMS solicită o reducere cu 10% a lipsei de activitate fizică până în anul 2025. 

SănătateaTV.ro