Mai sunt doar câteva zile până la Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei, zi marcată în fiecare an pe 28 Iulie.

Tema din 2015 a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitei este “Hepatita - Prevenţie. Acționează acum!", conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Hepatita virală este cauzată de 5 virusuri distincte cu tropism hepatic. Infecţia cu aceste  virusuri conduce la aproximativ 1.45 milioane de decese în fiecare an.

Aceste virusuri sunt transmise prin intermediul apei contaminate şi contaminări alimentare, precum şi prin transfuzii cu sânge sau contact cu alte lichide corporale, prin preparate injectabile nesigure sau relaţii sexuale neprotejate. Infecţia apare, de asemenea, de la o mamă infectată cu un virus hepatic la copil.

Infecţia prin toate aceste căi de transmitere pot fi prevenite prin intervenţii prompte şi eficiente. Este important pentru toată lumea să fie conştientă de consecinţele hepatitei şi să afle cum se poate proteja de contaminare.

Conform OMS, 2 milioane de oameni se infectează cu virus B sau C hepatic prin injecţii sau transfuzii de sânge în fiecare an. OMS mai precizează şi că 81% din copiii din întreaga lume sunt vaccinaţi împotriva hepatitei B. 

SănătateaTV.ro