Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că, anul trecut, zilnic, 15 mii de copii au murit înainte de a împlini 5 ani, iar șapte mii dintre aceștia și-au pierdut viața în primele 28 de zile de la naștere.

Dacă această tendință se păstrează, până în anul 2030, 30 de milioane de nou-născuți vor muri în primele 28 de zile de viață, avertizează instituția.

Potrivit OMS, chiar dacă, în 2016, rata decesului în rândul copiilor de până în cinci ani a fost considerabil mai mică decât în anul 2000, proporția deceselor din această categoria a crescut de la 41 la 46%.

Instituția atrage atenția că, în lipsa unor măsuri care să stopeze fenomenul, până în 2030, 60 de milioane de copii vor muri înainte de a împlini cinci ani, iar jumătate dintre aceștia vor fi nou-născuți.

Cele mai multe decese în rândul nou-născuților se înregistrează în Asia de Sud (39%) și în Africa Subsahariană, regiunea aflată la sud de deșertul Sahara (38%), arată un raport publicat de OMS. Potrivit datelor, alte cinci state sunt responsabile pentru jumătate dintre aceste decese: India, Pakistan, Nigeria, Republica Democrată Congo și Etiopia.

Potrivit raportului, multe vieți ar putea fi salvate prin reducerea inechității globale. Specialiștii susțin că, dacă în toate statele s-ar fi înregistrat o rată medie a mortalității asemănătoare celei din statele puternic dezvoltate, 87% dintre decesele infantile ar fi putut fi evitate, iar, în 2016, ar fi putut fi salvate viețile a 5 milioane de copii.

„Este inadmisibil ca, în anul 2017, șapte mii de nou-născuți să moară zilnic, iar sarcina și nașterea să pună în continuare în pericol viața femeilor”, spune Tim Evans, directorul executiv al Departamentului de Sănătate și Nutriție, din cadrul Băncii Mondiale.

Potrivit acestuia, fenomenul ar putea fi redus dacă orice mamă ar avea acces la servicii de sănătate și îngrijiri medicale de înaltă calitate.

Potrivit OMS, pneumonia și diareea sunt principalele cauze ale mortalității în rândul copiilor de până în 5 ani, în timp ce 30% dintre decesele nou-născuților sunt cauzate de complicații prenatale sau apărute în timpul nașterii. De asemenea, pe lângă cele 5.6 milioane de decese înregistrate în rândul copiilor sub 5 ani, anual, 2.6 milioane de bebeluși se nasc morți.

Anul trecut, în România, rata mortalității infantile a fost de 7,6 decese la 1.000 născuți-vii, de peste două ori mai mare față de media UE, de 3,6 / 1.000 născuți-vii. 

SănătateaTV.ro