România se află pe locul cinci în Uniunea Europeană la numărul total de cazuri de rujeolă înregistrare de la începutul anului, dar pe locul al doilea în privința incidenței la un milion de locuitori, potrivit datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății.

Astfel, în România, în perioada 1 ianuarie – 7 august s-au înregistrat 903 cazuri confirmate de rujeolă. Acest număr plasează țara noastră pe locul cinci în Uniunea Europeană, după Franța (1.149), Polonia (1.1.48), Italia (1.143) și Bulgaria (1.032).

În ceea ce privește incidența la un milion de locuitori, cu o rată de peste 82 de cazuri, țara noastră este devansată numai de Bulgaria (145,69 la un milion de locuitori).

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), 34  de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate în perioada 27 iulie – 2 august, în România, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 17.933, din care 64 de decese.

 

Rujeola în lume

 

Cazurile de rujeolă din lume au crescut de aproape trei ori în primele șapte luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit celor mai recente date publicate de Organizația Mondială a Sănătății.

Cifrele publicate de Organizația Mondială a Sănătății arată că, în perioada 1 ianuarie -31 iulie, au fost înregistrate 364.808 cazuri, față de 129.239 în aceeași perioadă a anului trecut.

Este vorba despre ”cele mai mari cifre” înregistrate din 2006 încoace, a declarat un purtător de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Republica Democrată Congo, în Madagascar și în Ucraina.

Însă, în Madagascar, ”numărul cazurilor a scăzut considerabil în ultimele luni”, în urma campaniilor naționale de vaccinare de urgență împotriva rujeolei, potrivit OMS.

Statele Unite au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din ultimii 25 de ani.

În Europa, numărul cazurilor s-a dublat, cu aproape 90.000 de cazuri semnalate de la începutul anului. Acest număr îl depășește cu mult pe cel înregistrat în tot anul 2018 (84.462).

Ultimul update: 14 august 2019

SănătateaTV.ro