Semnal de alarmă tras de Organizaţia Mondială a Sănătăţii care avertizează că rujeola va continua să se răspândească în Europa, dacă nu se iau cât mai urgent măsuri. Potrivit specialiştilor forului internaţional, numai în primele două luni ale anului, au fost confirmate 34.000 de cazuri de rujeolă în Europa, de trei ori mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. 13 decese au fost raportate în România, Ucraina şi Albania în rândul bolnavilor confirmaţi cu această infecţie virală.

Cea mai dramatică situaţie este în Ucraina, acolo unde au fost confirmate peste 25.000 de cazuri de rujeolă în primele două luni ale acestui an.

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun că vaccinarea este cea mai bună prevenţie şi recomandă ca toţii copii care merg la grădiniţă şi la şcoală să fie imunizaţi.

 

OMS - Cazurile de rujeolă s-au triplat în Europa într-un an

 

Cazurile de rujeolă s-au triplat în Europa în 2018 ajungând la 82.592, cel mai mare număr înregistrat în ultimul deceniu, cu 1.087 înregistrate în România, anunțase în februarie Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ucraina a avut cele mai multe cazuri de rujeolă anul trecut, 53.218, de aproape 10 ori mai multe decât următoarea clasată, Serbia, 5.076.

Rata de vaccinare contra rujeolei, rubeolei şi oreionului în Ucraina a scăzut mult în ultimii ani, în timpul conflictului cu Rusia, ajungând la 31% în 2016, una dintre cele mai scăzute din lume. La finalul lui 2017, procentul copiilor din Ucraina care au fost vaccinaţi se îmbunătăţise semnificativ, până la aproximativ 90%, însă ea trebuie să rămână constantă pentru a evita o nouă epidemie.

Peste 90% dintre cazuri au fost înregistrate în 10 ţări, între care Franţa, Italia, Grecia, Rusia şi România. Ţara noastră s-a clasat pe locul al zecelea în clasamentul OMS.

 

Rujeola în România

 

În România, numărul total de cazuri confirmate de rujeolă era pe, 19 aprilie, de 16.552, dintre care 62 de decese, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Actuala epidemie de rujeolă a debutat în a doua jumătate a anului 2016, din cauza ezitării sau refuzului vaccinării.  Iar numărul cazurilor de rujeolă continuă să crească, în ciuda campaniilor de informare inițiate de autorități pentru a convinge părinții să-și vaccineze copiii împotriva virusului rujeolic.

 

Părinții care nu își vaccinează copiii împotriva rujeolei ar putea fi amendați cu 2.500 de euro în Germania

 

Părinții germani care nu își vaccinează copiii împotriva rujeolei riscă amenzi de până la 2.500 de euro, potrivit unui proiect de lege inițiat de Ministerul Sănătății. “Vreau să eradichez rujeola. Oricine merge la grădiniță sau la școală ar trebui să fie vaccinat împotriva rujeolei”, a declarat ministrul Sănătății de la Berlin, Jens Spahn, pentru ziarul Bild am Sonntag.

Propunerea vine în condițiile în care în Germania s-a înregistrat unul dintre cele mai mari numere de cazuri de rujeolă din Europa, 651, în perioada martie 2018 – februarie 2019, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. Pe primul loc a fost Italia, cu 2.498 de cazuri.

 

Amenzi pentru nevaccinați și la New York

 

Luna trecută, Primăria New Yorkului a anunțat că cei care locuiesc în cartiere unde se înregistrează în prezent o epidemie de rujeolă și care nu au fost vaccinați sau nu pot dovedi că au fost vaccinați riscă până la 1.000 de dolari amendă.

În comitatul Rockland, situat la 40 de km de New York, autoritățile au interzis timp de 30 de zile accesul în locurile publice pentru minorii nevaccinați. Interdicția este valabilă și în mijloacele de transport.

Decizia vine în replică la epidemia de rujeolă care afectează comunitatea de evrei ultraortodocși din Williamsburg. 716 cazuri au fost înregistrate până în prezent. Statele Unite au declarat rujeola eradicată în anul 2000.

 

Ce este rujeola?

 

Ruejola sau pojarul este o boală infecțioasă contagioasă specifică perioadei copilăriei, dar care poate apărea şi la adulţi. Virusul rujeolic se transmite cu uşurinţă prin tuse sau strănut. Deşi poate fi uşor prevenită prin vaccinare, incidenţa rujeolei este în continuă creştere, din cauza refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii. Persoanele care nu sunt imunizate au un risc de 90% de a fi infectate cu virusul rujeolei. Dacă o persoană este infectată, 9 din 10 persoane din jurul acesteia, care nu sunt imunizate, riscă să fie infectate, potrivit statisticilor.

Principalele simptome ale rujeolei sunt febra şi erupţiile cutanate, însă, în unele cazuri, complicaţiile acestei boli sunt grave, mai ales în rândul copiilor mici.  Vaccinul împotriva rujeolei a redus cu peste 80% incidenţa mortalităţii în perioada 2000-2017 (de la 545.000 de decese în anul 2000 la mai puţin de 110.000 de decese în anul 2017) şi a salvat vieţile a peste 21 de milioane de persoane, potrivit OMS. În anii 1960, când vaccinul antirujeolic încă nu era disponibil, această boală infecţioasă era responsabilă de 2,6 milioane de decese anual.

Ultimul update: 9 mai 2019

SănătateaTV.ro